Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Rosmarinskott i vatten eller jord?

2016-05-19 19:15 #0 av: Sindri

För ett par år sedan tog jag skott av rosmarin som klarade sig bra. Men nu kommer jag inte ihåg om jag satte dem i kruka direkt eller lät dem stå i vatten först. Får de rötter då?

Anmäl
2016-05-19 19:30 #1 av: Inkanyezi

I stort sett alla skott sätter rot när man sätter dem direkt i jord, och det gäller också rosmarin. Det är enklare och säkrare än att först låta dem sätta rötter i vatten, eftersom de rötterna skadas när man sedan planterar. Sätter man direkt i fuktig jord behöver man ju inte flytta växten.

Anmäl
2016-05-19 19:32 #2 av: Sindri

OK - tack! Sätter dem som ett skott!

Anmäl
2016-05-19 19:38 #3 av: Inkanyezi

Man brukar låta skottets snittyta torka innan man sätter ner det.

Anmäl
2016-05-19 20:14 #4 av: Bjornen

Vedartade växter (som halvbusken rosmarin) ska sättas i sandblandad jord. Tveksamt om det lyckas få rötter i vatten. Sticklingar ska ska snittytorna torka, men det är kort tid och det kan räcka med några minuter. Får inte sloka. Ska stå ljust men inte soligt. 

En del fetbladsväxter och kakteer bör torka flera dagar och det gäller också växter med växtsaft såsom t.ex. Euphorbia (som också man kan bränna snittytan).   

Anmäl
2016-05-19 20:40 #5 av: Sindri

Oj, trodde det var viktigt att det var fuktigt. Skall göra precis som du säger. Kommer som sagt var inte ihåg hur jag gjorde för två år sedan, men alla skott tog sig då.
Synd att det skall vara så svårt med rosmarin och svensk vinter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.