Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Kopparhäggmispel

2016-05-16 19:59 #0 av: Bjornen

Kopparhäggmispel

Anmäl
2016-05-18 01:22 #1 av: VoxBauers

Aha! Är det så den heter? Är detta sorten av Häggmispel som får sina blad och blommor sent på våren? Och behåller löven långt in på hösten?

Finns ju en variant av Häggmispel som får sina blad tidigt och blommar tidigt, men släpper sina blad vid första kylan. Vad heter den?

Har aldrig tänkt på att de naturligtvis har olika namn! Bara vetat att det finns en "vår-tidig" och en "höst-sen" sort!

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2016-05-18 07:01 #2 av: Bjornen

Det finns omkring 10 arter av häggmispel och alla härstammar från Nordamerika. Svensk häggmispel är en korsning som uppstått i Sverige. Häggmispel har odlats länge som bärväxt i Sverige och ett äldre lokalnamn är mullbär (känt från södra Dalarna, Västmanland och Sollefteå) Bilden visar kopparhäggmispel som har kopparfärgade blad särskilt på våren. Blomningstiden mellan de olika arter skiljer inte mycket, men kan variera på 1-2 veckor. 

Arterna av häggmispel är svåra att skilja och stor förvirring genom att handeln använder olika namn på samma art. Jag har för mig att en art/sort har kallats sen häggmispel (jag hittar inte namnet i någon litteratur), men den blommor nästan samtidigt med andra arter.

Bladutsprickning och lövfällningen varierar mycket litet mellan arterna av häggmispel. 

Jag har omkring 5-7 arter i min visningsträdgård. 

Anmäl
2016-05-18 08:45 #3 av: VoxBauers

#2 Grannarna har den "tidiga" varianten och vi har den "sena". Det är stor skillnad på blomningstid, lövsättning och när de tappar sina blad. Häckarna är 30-35 år gamla (inköpta ungefär samtidigt) och det har alltid varit denna skillnad på dem.

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.