Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor

Föröka ros

2016-05-08 09:34 #0 av: parsley

Jag har för mig att man kan föröka rosor genom att stoppa ner en gren i en kruka med jord. Någon som vet hur man går tillväga mer exakt eller vad metoden kallas? När ska man göra det och hur lång tid tar det innan grenen rotar sig?

Anmäl
2016-05-08 10:50 #1 av: Åsa S

Stickling, man tar ett nytt fint toppskott ca 1 sekatör lång. bladar av det som hamnar under jord. Sticker ner i lucker och porös jord fuktar jorden, sätter plast över med lite lufthål i  och ställer på en skuggig plats i trädgården. Det kan ta flera månader innan sticklingen rotar sig och vissa sorter funkar det inte alls på.

Anmäl
2016-05-09 00:26 #2 av: Sabinan

Jag har tagit sticklingar på min New Dawn (klätterros). Jag stack dessa i 2/3 sand blandat med 1/3 blomjord och stack sticklingarna runt kanten på en kruka, vattnade och lät de vara på skyddat ställe i N/V-läge under hösten och vintern. Av 8 sticklingar tog sig alla utom två.
Det viktiga är att rosen är rotäkta (dvs inte ympad) , då det annars kan det påverka härdigheten.

Det är roligt att sticklingsföröka, har provat detta med allt från rosor, paradisbuske, buxbom, lavendel mm. För det mesta går det väldigt bra.

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-05-09 08:39 #3 av: Bjornen

Nästan alla rosor kan förökas med sticklingar. Pimpinellrosor har bara rotningsförmåga under 1-2 veckor under året. Daggros är tveksamt om de bildar rötter, men är fröstabila och brukar självså sig rikligt.

Rosor brukar vara okulerade (när ett "öga" får växa fast i en grundstam). Ympning är när man "monterar" dit en hel ympkvist på en grundstam.  

Anmäl
2016-05-10 12:19 #4 av: Sabinan

#3 Ja, naturligtvis. Rosor brukar vara okulerade Glad
Fel av mig.

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.