Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap

Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsmaskiner och -redskap

Maskin till hobbyodlaren

2016-05-03 13:03 #0 av: MagArne

Har efter mycket svett och slit grävt bort grässvålen och vänt jorden till ett 3x5m trädgårdsland. Till nästa vår vill jag att trädgårdslandet ska varav minst 10x5m och slutligen ca 100m2 men vet inte hur jag ska orka detta.

Har ni tips på prisvärda maskiner som kan bryta ny odlingsyta men samtidigt fungera till att underhålla befintliga odlingsytor?

Anmäl
2016-05-03 13:34 #1 av: Niklas

Jordfräs brukar vara bra till det.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-05-06 11:55 #2 av: Halvdansken

Jag hade faktiskt inte satsat på en maskin. Jordfräs kan sprida ogräset istället för att ta bort det.
Bästa tricket jag hört om att omvandla gräs till odlingsmark, är att täcka det med halm i ett år. Gräset dör, och halmen kan vändas ner som jordförbättrare efteråt.
När odlingarna väl är igång, borde underhållet vara minimalt. Täck gångar o annat med gräsklipp, halm, tidningspapper, flis, markduk eller vad du nu har, så begränsar du ogräset där. Man får givetvis hålla rent bland själva odlingen, men det är väl begränsat hur mycket det blir.
100 kvm är inte så attans mycket.  10 x 10 meter. Skulle tro att du har svårt att få in en maskin där.
Eller köp pallkragar och odla upphöjt (det har du redan, kan jag se på bilden). Jag är själv igång med att lägga ut 10  nu, vissa i dubbel höjd. Lägg tidningspapper i botten, det kväver det rotogräs som finns. Fyll på med jord och kompost, täck gångarna med nåt. Enkelt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-05-10 14:26 #3 av: MagArne

Kan det tänkas går bra att lägga tidningar med en tjock presenning över istället för halm för det har jag nog svårt att få tag i?

Anmäl
2016-05-10 15:00 #4 av: Halvdansken

Tror jag nog. Vet inte ens om du behöver en presenning, det har man ju inte över halmen.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.