Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Få fart på sticklingar?

2016-04-22 09:16 #0 av: ChemicalTV

Hej! i augusti förra året tog jag lite blad från alunrötter och fick rötter på dessa, i januari planterade jag dem, ställde dem i ett soligt fönster och de har fått lite mer rötter... men det går så seeegt, det känns som om inget händer.

Hur lång tid brukar det ta innan det börjar bli "riktiga rötter" på sticklingar (och den börjar likna en riktig planta)? Eller det kanske inte kommer gå med alunrötter?

Finns det något jag kan ge eller göra för att de ska få lite sprätt och få bättre rötter?

Det är mina första sticklingar ever och kan inte så mycket om sånt, hur stort tålamod måste jag ha i väntan på när nånting händer?

(I annat fall så har det varit ett roligt experiment!)

Anmäl
2016-04-22 09:29 #1 av: Bjornen

Att få rötter på sticklingar kan ta från en dryg vecka till flera år. Vissa är mycket svårrotade och kräver klimatkammare och andra är helt omöjligt att få rötter på, medan andra snabbt bildar rötter.  I några fall kan man öka möjligheten att sticklingen ska bilda rötter genom att de inte helt avlägsnas från moderplantan genom att avlägsna barken eller att de bara delvis skärs av. 

Under viloperioden november-februari är det alltid svårt att få växter att etablera sig.  Mycket ljus men inte solgass gör att växter lättare etableras. Beroende på art har också temperatur också stor betydelse. Stor mängd bladmassa försenar etablering genom hög avdunstning från bladens klvyöppningar.  

Anmäl
2016-04-22 09:39 #2 av: isabella93

Om du bara tog blad är det inte säkert att de kommer att kunna bli nya plantor. En bladstickling kan bara bli en ny planta om den har med sig tillräckligt mycket av en tillväxtpunkt (som sitter i bladvecket). Annars får du bara ett blad med rötter, helt enkelt. Det är lättare att få en ny planta av en stickling som har en bit stam. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.