Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Ricin hur giftig är den ?

2016-04-16 16:43 #0 av: beem

Jag tycker Ricin  har så vackra och dekorativa blad. Jag har sått den några år men läste i fjol att den är giftig. Jag undrar nu - hur giftig  ?

Kanske lite sent att så nu men om jag hittar en planta i butik skulle jag vilja ha den men är samtidigt väldigt tveksam.

Är den farlig för barn, fåglar och husdjur ? 


Anmäl
2016-04-16 16:51 #1 av: AnneN

http://www.giftinformation.se/vaxtregister/ricin/

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2016-04-16 16:52 #2 av: Cragan

ricin är hyfsat giftigt http://www.giftinformation.se/vaxtregister/ricin/Anmäl
2016-04-16 17:23 #3 av: Bjornen

Tillhör de giftigare växterna vi odlar, men bara giftig om man äter av den. Kanske inte giftig för fåglar eftersom de förmodligen äter av fröna.

Anmäl
2016-04-16 21:07 #4 av: beem

#3 Menar du att växten i sig också är giftig - inte bara fröerna ?


Anmäl
2016-04-17 06:39 #5 av: Bjornen

Ja hela växten är giftig, men högsta halten finns i fröet. Fröna innehåller ricin och 1 mg ricin anses kunna döda en människa. Ett söndertuggat frö kan döda ett barn. Oskadade frön som sväljs hela anses inte orsaka förgiftning. I vissa länder används fröna som halsband som avrådes. Om en person som överlever 3-5 dagar efter en förgiftning återhämtar sig oftast. Även löss och andra insekter dör av ricin. Borde kunna odlas ricinträd som avskräckningsmedel mot skadliga insekter.

Anmäl
2016-04-17 10:31 #6 av: beem

Tack till er alla för svar. Det blir ingen Ricin.


Anmäl
2016-04-17 12:03 #7 av: Farwuq

Hur är det med ricinoljan?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.