Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Plantera rabarber i pallkrage

2015-08-24 20:00 #0 av: densomundrar

Har nu fått en rabarbplanta och fått för mig att jag vill plantera den i en pallkrage med lite extrajord och utan någon botten alt med plast under med stora hål, detta för att plantan ska kunna rota sig längre ner än pallkrage och i jorden.

Är det en dum idé? Är Nybörjare så jag vet inte...

Har fått för mig att det är lättare att hålla rent runt om den då, kanske lägga på lite flisat trä på jorden runt plantan, i pallkragen.

Hur ska jag tänka kring placering av plantan?

Läste att den är näringskrävande, hur ger jag den näring på bästa sätt och hur vet jag när den ska ha näring?

Alla svar och råd uppskattas då jag inte allas vet hur man gör.

Anmäl
2015-08-31 06:09 #1 av: densomundrar

Ingen som vet och kan hjälpa mig?

Anmäl
2015-08-31 18:53 #2 av: parsley

I pallkrage skulle jag gjort så här. Fyll pallkragen med säckjord och kogödsel på säck. Har du tillgång till stallgödsel eller kompostjord så använd det. Tror att stallgödsel ska ha legat ett tag innan man använder den. Jag är inte säker på det, eftersom jag är hänvisad till plantgödsel på säck, så kolla innan du använder stallgödsel.

I botten skulle jag använt sk marktäckväv, som kväver ogräs, men släpper igenom vatten,  samt gjort hål för rabarberns rötter. 

Om man sätter plantan i mitten eller i ett hörn tror jag inte spelar så stor roll.

Har man tillgång till gräsklipp, från t ex gräsmattor, kan man lägga det på jorden. Det fungerar som täckning och blir näring till växten när det multnar.

Gamla tidningar är ett enkelt sätt att  täcka jord. Lägg på tidningar på jordytan och strö över lite jord, t ex plantjord från påse, så tidningarna inte syns. De bryts ner på ungefär ett år och håller ogräs borta under tiden.

Man kan också lägga gamla tidningar i botten av pallkragen istället för marktäckväv och bara hålla efter ogräset på ytan. Då riskerar man inte att pallkragen blir för grund för rotsystemet.  Tidningarna håller undan gräs och ogräs tills växten är etablerad.

Anmäl
2015-08-31 19:37 #3 av: densomundrar

Smart med tidningarna, kör nog på det istället för markväv så att rabarbern kan gå hur djupt den vill. Tusen tack

Men jag kan köra tidningar strax under jordytan oxå va? För att kväva ev ogräs i påsjorden?

Anmäl
2015-08-31 20:22 #4 av: parsley

Jag brukar tidningarna på jordytan när jag är färdig och strö över jord från påse så tidningarna inte syns. Har man kompostjord kan man naturligtvis ta det också och får man tag på gräsklipp så kan man lägga det ovanpå tidningarna. 

Anmäl
2015-08-31 21:20 #5 av: densomundrar

Tusen tack, då gör jag så och planterar min rabarber i övermorgon, hoppas den överlever så länge, men det ska nog inte vara några problem :-)

Anmäl
2015-09-10 19:32 #6 av: densomundrar

Planteringen vart jättebra tycker jag, hoppas att rabarbern tycker detsamma.

Kom på en sak, hur ska jag övervintra stackaren på bästa sätt?

Anmäl
2015-09-10 20:13 #7 av: parsley

Tror att den kan övervintra på egen hand. Förmodligen vissnar den ner och ser rutten ut när det börjar bli kallare,  sen är det bara att vänta till våren och hoppas på det bästa.

Anmäl
2015-09-10 20:36 #8 av: densomundrar

1000 tack :-) håller alla tummar att den klarar sig, nästa år vill jag ha massor av rabarber :-)

Anmäl
2015-09-11 09:38 #9 av: Torahzen

Lycka till!

Jag har en rabarberplanta som jag vill bygga in för vi ska bygga en altan i närheten och plantan står nu i en lite slänt. Hur blir det om jag bygger en sarg runt och fyller på med jord, kommer plantan för långt ner då, under jorden? Måste jag gräva upp plantan för att sätta om den så den inte kommer så djupt?

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2015-09-11 11:17 #10 av: parsley

Rabarber är rätt tåliga. Handlar det om ett par decimeter så klarar den sig nog. Är du rädd om plantan, så dela den och sätt en bit av den på annan plats. Då har du en rabarberplanta i reserv. 

Anmäl
2015-09-11 12:09 #11 av: Torahzen

Tack för det svaret! Det blir nog bara en decimeter med ny jord och plantan är ganska stor och rejäl. 

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2015-09-11 15:32 #12 av: densomundrar

Kanske en dum fråga men min nuvarande var typ bara 6 stjälkar, kommet den att kunna bli större och kraftigare med tiden?

Anmäl
2015-09-11 15:36 #13 av: parsley

Trivs den så växer den till sig. Det finns olika sorters rabarber, en del växer mest på höjden och får tjocka stjälkar och andra breder ut sig. 

Anmäl
2015-09-11 16:51 #14 av: densomundrar

Tack :-)

Anmäl
2015-09-11 20:23 #15 av: pyromanen

Rabarber älskar gödsel. Ju mer den får desto större blir den, så har man klen rabarber så ösa på!😊

Anmäl
2015-09-12 07:59 #16 av: densomundrar

Tack, får göra det nästa säsong, planterade den i 3 säckar plantjord och en hel påse kogödsel :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.