Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Beskära pumpaplantan?

2015-08-08 10:56 #0 av: Sindri

Odlar pumpa i år för första gången. Hittar inte fröpåsen, men det var en prydnadspumpa och jag hoppas få en stor (eller fler) till Halloween.

Plantorna sticker iväg något enormt. Fick tre plantor av tre frön, det hade jag inte räknat med. Av arton squashplantor fick jag däremot bara behålla en enda, så nu får ju pumporna bre ut sig i det landet.
Jag undrar dock, om jag vill ha riktigt stora pumpor, hur många klarar en planta?

Vattnat har naturen gjort i år, men gödslat en del har jag. Varje planta har grenat ut sig åt fler håll, en håller på att klättra in till grannen. Skall jag skära av skotten när jag fått en pumpa på varje?
Gör inget om jag får några småpumpor också, men skulle vilja ha någon riktigt pampig.

Anmäl
2015-08-09 08:57 #1 av: Åsa S

Vill du har stora frukter måste du ha jättemånga blad, det är bladen som försörjer frukten så inget klippande + du måste mata med en massa gödsel och vatten medans de växer. Alla pumpor tar stor plats, rankorna far iväg 7-15m åt olika håll. Vill du odla för att tävla skulle jag säga att 1-2 frukter per planta är nog det man ska ha. Själv har jag nog bara låtit plantanfå bestämma själv hur många frukter den vill ha och ofta har åtminstone några blivit så stora att det varit problem lyfta dem.

Anmäl
2015-08-09 09:22 #2 av: Sindri

Nej, jag tänker inte tävla, bara låta ungdomarna få lite att karva i. Skrattar

Så jag skall inte klippa skotten, men ta bort alla frukter över 2 på varje planta? Inte på varje skott? En del som ser ut som om det skall bli frukter vissnar och gulnar plötsligt . Antar att befruktningen inte var fullständig där?

Anmäl
2015-08-09 10:06 #3 av: Åsa S

Vill man få nått i 50kg klassen så ja då ska man ta bort så det bara är1-2 frukter per planta det går åt väldigt mycket växtmassa för att försörja stora pumpor så inget klippande i rankor och blad utan man får försöka styra plantorna att växa åt vissa håll . Ska du bara få frukter stora nog för halloweenlyktor så brukar man inte behöva plocka bort frukter, plantan aborterar frukter ifall det blir för många för antalet blad på plantan.

(Det finns många olika slags pydnadspumpa en del sätter bara små frukter men jag antar du sått en orange sort som är för halloweenpumpa och de sorterna brukar kunna ge hyfsat stora pumpor. OBS! Pumpa är inte fröäkta så tar du frön från nån av dina pumpor så kan avkomman ge helt andra fruker ex. bananformade el dyl.)

Anmäl
2015-08-10 14:48 #4 av: Sindri

Ha! Hittade fröpåsen i alla fall. Sorten heter Cucurbita pepo och skall kunna väga 3-6 kg. Stort nog!
Men tror jag sätter några frön från den ändå. Kan vara spännande att se vad det blir. Skrattar

Anmäl
2015-08-10 14:52 #5 av: Åsa S

Tyvärr är det inte sorten, både squash och pumpa heter Cucurbita pepo så det kan vara vad som helst,  det är det vetenskapliga namnet inte sortnamnet så det borde stå nått annan med på påsen oftast står sortnamnet inom såna här tecken ex. `Baby Bear`

Anmäl
2015-08-10 15:18 #6 av: Sindri

Aha, ser nu att det står samma på squash-påsen. Kanske sorten stod högst upp där man river av när man öppnar påsen. Smart uttänkt i så fall............

Det står i alla fall klassisk halloween-pumpa och den kommer från Nelson så man får väl lita på det.

Anmäl