Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Mossa i gräsmattan

2015-07-31 17:56 #0 av: [Melbun]

Har googlat en del och läst gamla trådar men vet inte om det gett mig så mycket mer kunskap tyvärr =) Vi bor i en liten hyreslägenhet med en gräsmatta som är full av mossa. Den är så full av mossa att det faktiskt inte går att klippa med en vanlig gräsklippare då den fastnar. Nu har vi bott här i 15 år och det har inte blivit mycket bättre så hur gör man för att få bort mossan? Finns det något "enkelt" knep man kan använda sig av för att hjälpa gräset växa lite bättre? Vi är två st som inte är direkt förtjusta i trädgårdsarbete därav har det inte blivit så mycket gjort..

Anmäl
2015-08-01 10:23 #1 av: Åsa S

Se till så det blir mycket ljus på gräsmattan, ta bort buskar, träd mm. som skuggar. Mossa trivs i skugga. Gödsla gräsmattan. Pyssla om gräset och ge det som det vill ha mossa och gräs trivs med lite olika saker. +Klipp inte gräset för kort, en kort gräsmatta är känsligare för det mesta än en gräsmatta som är längre i växten.

Alt. njut av en mjuk mossmatta, höj upp gräsklipparen så den går ovanför mossan och tar de stråna, de flesta gräsklippare kan man ställa in klipphöjden på.

Anmäl
2015-08-01 11:35 #2 av: [Melbun]

En vanlig cylindergräsklippare som man själv får putta runt går det att ändra höjden på en sån? x) Man kan säkert klippa till buskarna men jag tror ändå inte det kommer in någon sol från det hållet om man inte tar bort dem helt.. Sen hyr vi också så jag vet inte riktigt vad som gäller om det ska vara buskar eller inte där. Vi får använda en trimmer för att klippa för tillfället så då blir det iaf inte för kort :) Men om man nu ska "pyssla om" gräset vad exakt ger man för att underlätta?När, hur och vad använder man om man bestämmer sig för att gödsla? Gödsel uppenbarligen men finns det något mer exakt tips? :)

Anmäl
2015-08-01 12:24 #3 av: Åsa S

Gräsmattegödsel men främst är det sol som gäller är det skugga kommer alltid mossan trivas bättre än gräset. Ibland kan man ändra höjden på den typ av gräsklippare du anger men ofta på billiga modeller så går det inte.

Anmäl
2015-08-01 13:11 #4 av: [Melbun]

#3 Nä det går inte att ändra höjden på vår då. Hela gården får låna den så det är en sån billig. 

Funderar på att beställa en sån här och gödsla nu till hösten så klarar det sig kanske lite bättre
http://www.granngarden.se/Tergent/Gr%C3%A4smatteg%C3%B6dsel-Tergent-Gr%C3%B6nare-Gr%C3%A4s%2C-5-kg/p/1000231_BASE

Solen kommer tyvärr in dåligt så det är alltid skugga från buskarna. Tidigare har det därför bara varit mossa under buskarna vilket varit ok men nu har det börjat spridas över hela mattan och ser därför lite trist ut. Får försöka klippa ner buskarna lite och hoppas att det blir bättre =)

Anmäl
2015-08-03 10:08 #5 av: [jamtestam]

Vi har haft samma problem med mossa. Men i våras köpte vi ett mossrivar blad till gräsklipparen som vi använde så vi rev upp det. Sen har vi gödslat med hönsgödsel. Så nu har vi minimalt med mossa. Mossan tycker inte heller om att man går på den så använder ni gräsmattan mer så hjälper det en del också. Men börja till våren med att gödsla ordentligt och upprepa detta 2 gånger till under sommaren. 
Ni kan också hyra en vertikalskärare som hjälper till att lufta gräsmattan. 
Men vänta till våren för får ni bort all mossa så ser gräsmattan lite brun och tråkig ut och jag tror inte den hinner växa till sig ordentligt nu under hösten. 
Lycka till! Glad

Anmäl
2015-08-04 12:23 #6 av: [Melbun]

#5 tack! En del tipsade om kaningödsel så det har vi ju gott om. Kanske kan det hjälpa om man river upp mossan också :)

Anmäl
2015-08-05 08:56 #7 av: MagArne

#2 Ja du sänker ner rullen bredvid klippcylindern.

Du kan testa att kratta bort en del av mossan och kasta på lite gräsfrö där. Men som de flesta redan nämnt, gödsla gräsmattan så kommer den troligtvis tränga undan mossan. Eftersom du klipper med cylinderklippare antar jag att gräsmattan inte är så stor och därmed blir gödslingen inte speciellt dyr heller. Bara att köpa vad du kommer över.

Anmäl
2015-08-05 11:57 #8 av: [Melbun]

#7 Ja eller den är så knölig så nu använder vi en trimmer men nej det är ingen stor matta :) Vi har kaniner så jag är lite osäker på vad för gödsel man kan använda som är djurvänligt. En har tipsat om kaningödsel, vilket ju är lättillgängligt samt algomin som ska vara djurvänligt. Men bra tips, blir att köpa lite gräsfrön och testa.

Anmäl
2015-08-05 13:28 #9 av: VoxBauers

Asfaltera och måla grönt! Skrattar

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-08-07 16:52 #10 av: Halvdansken

Acceptera mossan!  Varför är det så viktigt med gräs? Hur stort har ni ?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.