Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor

Något äter på mina nya rosor!

2015-06-11 17:28 #0 av: [tk1971]

Jag planterade några Morden Sunrise tidigare i år. De lever allihopa, men nu ser jag att något äter på dem. Det blir stora hål i bladen, och en del viks ihop och där inne finns nåt vitt ludd. Vad kan det vara och vad ska jag göra?

Anmäl
2015-06-11 17:36 #1 av: Tant Grön

Rosenbladsstekel. Plocka bort alla angripna blad och släng.  Leta efter gröna larver.

Du kan lägga ut ett tyg under och skaka. Rosen alltså, inte tyget.

Anmäl
2015-06-11 18:03 #2 av: [tk1971]

#1: Tack. Jag tog mig en närmare titt. Hittade en svart insekt på undersidan av ett blad, men inga larver eller annat. Jag plockade bort de hoprullade bladen och de med hål i, jag får hålla koll på om de blir fler.

Jag kom att tänka på att de här rosorna växer precis intill en häck (av nåt slag, okänt vilken...) och bladen på den har också en massa små hål. Kan det ha ett samband?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.