Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

Ta hand om Syren?

2015-04-20 16:47 #0 av: julia12313

Jag har precis planterat 2 stycken små syrener i min trädgård, ( Syringa vulgaris ). Dom båda ligger utsatta så dom får solljus varje dag och har även gott om utrymme. Men, till saken.

Jag har försökt läsa på lite om syrener men har inte riktigt hittat det jag letat efter. Det jag undrar är vad syrenen kräver att jag gör? Måste jag vattna den dagligen eller sköter regnet det? 

Även lite annan fakta om syrener vore jätte kul att höra!

Tack på förhand :)

Anmäl
2015-04-20 20:11 #1 av: Åsa S

Du måste vattna regelbundet första odlingssäsongen, rejäla rotblötor 1-2ggr i veckan kanske mer ifall det blir väldigt hett och varmt. Det kan ta 2-3år för syren att etablera sig innan den börjar växa. Håll jorden öppen runt syrenerna så mår de bättre än om det växer gräs ända in mot dem.

Anmäl
2015-04-20 22:12 #2 av: VildaVittra

Du kan även beskära dom rejält nu första året ,så blir busken tätare. 

Roliga fakta om syren? Vet du att man kan göra saft på bondsyrenens blommor precis som man gör med fläderblommor? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-04-22 14:18 #3 av: Tant Grön

Man kan göra likör också av blommorna. SkrattarDrink

Anmäl
2015-04-22 17:37 #4 av: julia12313

Tack för svaren! De där med saft och likör lät extra roligt! :)

Anmäl
2015-04-22 18:18 #5 av: Magi-cat

Kan man få receptet? GladEller är det precis bara som fläder? 

Anmäl
2015-04-22 18:24 #6 av: VildaVittra

#5 Det är precis som flädersaft, men jag brukar ta dubbelt så mycket blommor och sedan rensa bort allt grönt. Bästa smaken anses blå/lila blommor ha. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.