Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Kulturväxternas historia

Växtnamn

2015-03-20 14:57 #0 av: Torparmor

Våra växter indelas sedan Linnes tid i familjer, släkter och arter

De latinska namnen består normalt av av tre delar, men det är inte alltid som det finns en särskild sort 

  • 1)  släktet  inleds med en versal  t ex  Amelanchier
  • 2) art           (anger en egenskap) inleds med en gemen  t ex  arborea
  • 3) sort         inleds med versal och omges med apostrof  t ex `Robin Hill`

Vinca major är stor vintergröna medan

Vinca minor `Alba`  är  liten vit vintergröna och

Vinca minor ´Marie` är liten blåviolett vintergröna

Några vanliga egenskaper som används för arter är:

alba (albus/ album)  vit

annuun           ettårig

edulis              ätlig

fragrans        väldoftande

major             stor

minor             liten

niger               svart

officinalis     läkeväxt

sativus           odlad

vulgaris         vanlig

Ibland kan sortnamnet vara den som hittat eller förökat fram sorten, vanligt för rosor t ex  Rosa multiflora `Dawson`  som blev framodlad av J Dawson  USA 1888.

Mer om växtnamn kan du hitta i Jens Corneliusons bok "Växternas namn"

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2015-03-20 18:41 #1 av: Henrik93

väldigt bra att detta tas upp!

En sak till som kan vara till intresse är att om sortnamnet angivs med stor bokstav är detta en hybrid. alltså en korsning. och om det är en liten så är det en "ren art".

ex:

hybrid

Paphiopedilum Lady Rotschild

"Ren" art

Cattleya coerulea var. alba

Anmäl
2016-04-02 05:54 #2 av: Bjornen

Normalt skriver man växtlatinet i det binära systemet som Linne "uppfann" och består av två delar släktnamn och artnamn. Ibland anger man också subspecier (ssp) underarter.  Olika varianter kan också anges sås  flore (fl.) plena (dubbelblommande, semiplena, fl. album (vitblommande variant)  osv. Genom planerad korsning har olika sortnamn uppkommit och dessa anges med stor bokstav.  Släktnamnet skall anges med stor bokstav. Artnamnet anges med liten bokstav och består nästan alltid av ett ord med några undantag såsom Capsella bursa pastoralis (lomme) och Chenopodium bonus Henricus (Gode Henriks målla eller lungrot). Den sistnämnda  är ett exempel där man kan använda stor bokstav på artnamnet både på latin och svenska. Man är dock inte överens om detta utan artnamnet skrivs också bonus-hendricus.  Jag tycker åtminstone att man ska använda stor bokstav på det svenska namnet liksom t.ex. Kung Leopolds spira och Kung Karlsspira. Sortnamn anges med stor bokstav och kan heta t.ex. Album eller Alba, medan naturliga varianter skrivs album eller alba och eventuellt flore (fl.) före.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.