Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

förså grönsaker?

2015-03-09 09:49 #0 av: Mill4

Har precis köpt massa fröer till rödbeta, spenat, morot, ärtor, tomat och krasse.
Min sambo sa jag måste förså dem inomhus osv. Han har plöjt upp en del på tomten men hur vet jag om jorden där är bra?
Hjälp hjälp hjälp med andra ord^^

Anmäl
2015-03-09 11:33 #1 av: Åsa S

Nej de flesta av dessa ska man inte förså utan direktså, det enda du måste förså är tomat och lagom tid att så tomat är ca 8v innan utplantering = slutet av mars-början av april. Faktum är att rotsaker bör man inte förså eftersom roten måste få vara ostörd = alla rotsaker utom rotselleri direktsår man.  Direkt då marken tinat några cm kan du så sallat, dill, morötter rädisa. När jorden fått en temp på runt +5 kan du så ärtorna+ spenaten och när det är en +8-10 grader kan du så rödbetorna och krassen.

Anmäl
2015-03-09 13:13 #2 av: Mill4

Tack! Och jorden dem ska vara i sköter jag hur? Nu har vi en uppplöjd del på trädgården. Men den fixade vi i höstas. Ser rätt risig ut nu :/

Anmäl
2015-03-09 14:54 #3 av: Åsa S

Det du tänkt odla (förutom tomat) är inte speciellt krävande dessa har jag odlat både i gammal barrskogsmark och i tung lera och det har funkat även om lerjorden ju gav lite bättre resultat. Nybruten mark brukar oftast inte vara så näringsfattig och de du nämnt är inte jättekrävande när det gäller gödning så jag säger kratta iordning ytan och så fröerna där du vill ha sakerna. Vattna ev med gödning när de är i full fart och växer ifall det ser ut som de växer lite dåligt. Trädgård är en evig skola man lär sig med tiden vad som trivs i den jord man odlar i så kan man anpassa sin odling över vad som funkar. Jag misslyckades alltid med kål i den där gamla barrskogsjorden jag odlade i förr men nu får jag jättefin kål i den tunga leran jag odlar i nu men konstigt nog vill inte rädisor funka nu som det gjorde i gamla jorden.

Anmäl
2015-03-09 22:18 #4 av: Mill4

Ok vad bra^^ då kan jag börja redan imorgon!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.