Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Clementiner - går det att så, tro?

2014-11-29 14:20 #0 av: Carrosh

Nu, så här i december månad, blir det väldigt mycket clementiner jag stoppar i mig. Det är rätt mycket kärnor i en del frukter, och jag fick för mig att jag skulle spara dem för att se om det går att så? Kan det fungera i vårt kalla land, om man har en sådan växt inomhus under vintern? Ingen möjlighet att plantera ute, då jag bor i lägenhet, men den kan absolut få bo på balkongen under sommarhalvåret.

Är det något jag bör tänka på extra med en sådan plantering? 

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-29 14:24 #1 av: Inkanyezi

De flesta citrusarter bär inte frukt de första åren, men det går att påskynda blomningen och få dem att blomma också när de är ganska små, genom att strypa stammen. Det brukar göras genom att man lägger en koppartråd runt och vrider ihop, så att återflödet av sav hindras.

Annars efter åtskilliga år, och när den har nått en höjd av kanske fyra a fem meter, lär den kunna blomma. Så har man haft apelsiner, pomeranser och citroner i orangerier också här i Norden. Men träd av den storleken flyttar man inte på.

Anmäl
2014-11-29 14:29 #2 av: VildaVittra

Spaljera trädet så blir det mer hanterbart i storlek. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-11-29 19:13 #3 av: mara

Fråga: #1   Kan du berätta lite mer om hur man gör när man stryper saven? Behöver man göra om det varje år och isåfall när skall man byta? Eller har man en och samma hela tiden som får växa med trädet? Jag undrar för jag har satt en småcitrus kärna och haft i tre år. Ute på sommaren och svalt inne på vintern. Skall den stammas upp? Nu ser den ut som en ordinär grön krukväxt, ca; 30x30. Jag har ansat den för att den skall få ett "buskigt" uttryck.  Om den blommar, pollinerar man den själv, eller? Hur lång tid för frukten att komma? Hinner den mogna i vårt klimat? (bor i zon 1)

Det är väldigt roligt att odla kärnor och nötter och fröer, jag blir så stolt när jag ser att det gror. Tacksam för svar MVH: M

Anmäl
2014-11-29 19:29 #4 av: Inkanyezi

Jag tror att du får leta upp en trädgårdsmästare som vet mer. Jag vet bara att när man köper små citrusträd är de alltid strypta. Jag har haft ett par, och jag lättade inte på tråden, och de dog.

Jag gissar att tråden ska lättas, men vet inte när i så fall.

Anmäl
2014-11-29 19:39 #5 av: mara

Tack för svaret. Jag fortsätter som hittills och njuter av min gröna växt

Anmäl
2014-11-30 10:43 #6 av: Åsa S

Många citrusväxter bildar blom efter några månader med en sval period a la medelhavsvinter. +De är ofta inte fröäkta utan det blir nån mera vild variant. Man brukar föröka citrus med ympning.

Anmäl