Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Omvänt växt"problem"

2014-11-01 21:54 #0 av: Carrosh

Det här låter säkert lite lusigt, men jag har en växt (Tradescantia Zebrina) som växer som en idiot. Efter att den fick stå ute på balkongen i somras har den växt som en galning, och fortsätter fortfarande nu långt efter att den fick flytta in. Den har på ett halvår växt till tredubbel storlek, och jag börjar få lite panik. Försökt toppa av den och planterat sticklingarna, men de växer ju lika mycket de, och nu börjar det bli ont om plats. Jag vet inte vad jag ska göra med allt överskott. Det är rätt begränsat med folk som vill ha av dem här i närheten. Någon som har något bra tips på vad jag kan göra med det jag toppar av, alternativt om det går att "strypa" det snabba växandet?

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-01 22:14 #1 av: Tjeja

Lyxproblem! Gapskrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-11-01 22:21 #2 av: Carrosh

#1 Haha indeed! Brukar ju höra det omvända, att folk inte lyckas få sina växer att just växa. 

Om det är någon på den här sajten som befinner sig i Karlstad så säg till, så får ni gratis sticklingar i så fall! Glad

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-02 09:21 #3 av: Åsa S

Jag brukar slänga jag alt ställa växter på jobbet

Anmäl
2014-11-02 09:51 #4 av: Torparmor

Är det en vandrande jude? Den är verkligen en överlevare. Den brukar bli fin i amplar. När den får för långa "grenar" släpper den bitar som ramlar ner på marken och slår rot. Den kan bli ett svårbemästrat ogräs. Men den är otroligt vacker

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-11-02 14:34 #5 av: Carrosh

#4 Nej, det är en zebrablad (Tradescantia Zebrina). Så här ser den ut:

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-02 15:13 #6 av: Torparmor

Ok en variant av den vandranden juden alltså

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-11-02 15:17 #7 av: Carrosh

#6 Jaså? Är det så alltså?

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-02 19:58 #8 av: anki1

växer mer ju mer du klipper ( men man måste ju klippa i den lite då och då).  man kan sätta tillbaka skotten i krukan, de rotar sig o plantan blir tätare.har en själv.  och vandrande jude. samt purpurblad. De är alla släkt. Juden har jag haft sen 70 talet. Vågar inte vare sig kasta eller låta den dö.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2014-11-02 20:26 #9 av: AlexVG

Zebrablad är en egen art , Tradescantia zebrina. Tradescantia fluminensis heter vandrande jude den finns i tre sorter en med lila-rosa-vitbrokigablad, en med vitaränder och en helt grön. Ler

Anmäl
2014-11-03 08:14 #10 av: anki1

Jag harjudinna   med vitbrokiga blad samt. Den gröna juden. gammal sort. samt purpurblad, som är lila och har lite ludna blad. Trodde Zebrablad och judinnan va samma.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2014-11-04 12:31 #11 av: Carrosh

Pratade med någon på Kalenius, eller om det var Blomsterlandet, som rekommenderade att man delade på växten, delade på rötterna om det gick, och så hade man två växter.

Den började alltså inte växa så här efter att jag nu har toppat av den, utan det var när den fick flytta ut på balkongen i somras som den liksom ballade ur. Har inte toppat den något innan dess. Det var nu när hon fick flytta in för vintern som jag tog ett par få sticklingar på den.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2014-11-10 09:11 #12 av: busigdemon

Har oxå haft en sån som växte mig ut ur huset nästan =)
Klippte av långa skott o satta tillbaka i plantan för att få den tjockare o gav bort till vissa, men mkt kastade jag i soporna helt sonika. Går inte att pracka på folk sticklingar i oädnlighet =)

Grattis till en glad planta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.