Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Avenbok?

2014-08-28 21:52 #0 av: millib

Dit vi ska flytta finns en stor vildvuxen Avenbokshäck.

Om jag klipper den på höjden så växer den inte mer?
Om jag klipper den på bredden måste det väl ändå komma nya skott som gör den tätare?

Den är planterad för 6 år sedan, vet ej hur stora buskarna var då men den är långt över 3m iaf, går den att snygga till eller är det lönlöst?

När ska den beskäras? nu i höst eller i vår?

Anmäl
2014-08-28 21:57 #1 av: Sjöstjärna

Det är absolut inte lönlöst, bara klipp i den form du vill ha den. Den kommer att fortsätta växa åt alla håll oavsett om du klipper eller inte, att klippa häcken är alltså något du måste göra regelbundet om du vill ha den snygg och välformad. Det går bra att klippa både höst och vår, men är det kraftiga grenar du ska klippa så är det bäst att göra det under JAS-perioden för att minimera risken för blödning..

Anmäl
2014-08-28 21:59 #2 av: millib

Ok, de sa nämligen att man måste vänta ils man får den så hög och bred som man vill ha den innan man klipper den för att den stannar iväxten då.

Vad är Jas-perioden?

Anmäl
2014-08-28 23:20 #3 av: [T-Fia]

Avenbok vill man ha med genomgående stam, det är därför man inte toppar dem förrän de nått färdig höjd, men de växer sådär en halvmeter om året sedan också. Klipp inte ner/in avenbok för hårt bara, för den har inte helt lätt att bryta på äldre ved utan klipp bara in så att det fortfarande finns grenar som är unga nog att ha löv på.

Anmäl
2014-08-29 10:11 #4 av: Sjöstjärna

JAS-perioden innebär juli-august-september.

#3 Du har självklart rätt i det du säger angående genomgående stam, men med en höjd på "långt över 3 m" så borde det vara under kontroll. Skämtar

Anmäl
2014-08-30 15:51 #5 av: millib

Vi flyttar inte förrän i oktober, och har väl knappast tid att ge min på häckendå.
Bättre att vänta till våren? När ska man klippa den då?

Anmäl
2014-08-31 09:59 #6 av: Sjöstjärna

Stammarna ska du inte klippa på våren, då är risken stor att de blöder, även om du klipper tidigt. Då är det bättre att vänta till nästa JAS-period.

Anmäl
2014-08-31 10:23 #7 av: millib

Ok, men grenar då? Ansa den lite?

Anmäl
2014-08-31 12:58 #8 av: Sjöstjärna

Ja, ansa lite på de mindre grenarna kan du göra när som helst.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.