Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Vad har jag fått vid päronträdet ?

2014-08-23 17:30 #0 av: Aristarcos

Hej,

Det har börjat växa något precis vid päronträdet, trodde det var sticklingar av päronträdet. Det växer som ur rotskott nämligen, en hel hög med stänglar ut ifrån ett ställe ( mer som liten buske) blad likande färg som päronen, men de här kvistarna har taggar :(.  Taggarna finns på varje kvist öga, och är kring 4  cm långa

Anmäl
2014-08-23 17:31 #1 av: Inkanyezi

Du får nog ta en bild och visa hur den ser ut, taggar och främst formen på bladen. En kandidat kan vara någon form av kvitten.

Anmäl
2014-08-23 17:33 #2 av: Aristarcos

Gah, försöker få med bilden, den är under maxgränsen, men jag kan inte få den att laddas upp :/

Anmäl
2014-08-23 17:40 #3 av: Aristarcos

bild

Anmäl
2014-08-23 17:48 #4 av: Inkanyezi

Det finns ju också vildäpplen som har taggar så där. Om det är rotskott, så har de ju inte samma arvsmassa som ympen, och trädet kan vara ympat på en taggig variant. Bladen ser ut som äpple.

Anmäl
2014-08-23 17:57 #5 av: Aristarcos

Oj,  ympar de på vildpäron för att få dem tåligare då... gör de alltid så ?

Trädet är nog dessvärre ifrån typ blomsterlandet....det kanske är vanligare ifrån sådana affärer.

Anmäl
2014-08-23 18:41 #6 av: Inkanyezi

Ympar brukar läggas på frösådda plantor, och man plockar ympen från ett träd som ger bra frukt. Det händer också att ympar från äpple hamnar på päron och vice versa. Jag har själv gjort ett träd med fem olika sorter en gång. Om det lyckas eller inte varierar.

Man kan också få skott att slå rot direkt, och i teorin kan det då inte finnas något annat än den sort som man har använt, men plantor som kommer av frukterna blir alltid av den vilda typen. När man köper en planta brukar det synas ganska väl om den är ympad eller om det är ett skott som har slagit rot.

Anmäl
2014-08-24 01:09 #7 av: [Sabina]

#5 Ja, jag tror det kan vara vildpäronet som ympen sitter i som vuxit fram. Det hände mitt ena päronträd som var skadat (troligen av harar) nertill på stammen. Jag fick höra att jag skulle ta bort vildskotten då de tar kraft av päronträdet. Även vildpäron har tornar, precis som vildäpplen har: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/pyrus/pyrucom.html

Som jag förstår det, så är alla päronträd man köper i handelsträdgårdarna ympade och inte rotäkta då vildpäron tydligen inte smakar så gott.

Anmäl
2014-08-24 09:16 #8 av: Åsa S

Skulle tippa en frögrundstam av päron (vildpäron). Ute i Europa använder man ofta kvitten (Cydonia) som grundstam men den är väldigt dåligt härdig här i sverige så den är inte så vanlig här man vill ju att träden ska överleva vintern.

Anmäl
2014-08-24 10:49 #9 av: Aristarcos

Tack alla, kan jag själv göra något för att minska tillväxten av vildpäron skotten?

Anmäl
2014-08-24 14:20 #10 av: Åsa S

Du måste klippa/såga bort alla så nära tillväxtstället som möjligt, låter man skott från grundstamen få växa så brukar såsmånngom den ädla delen aborteras bort soch sedan har man bara vildpäron kvar.

Anmäl
2014-08-24 15:17 #11 av: [Sabina]

#9 Precis som #10 säger, så får du ta bort vildskotten, du kommer nog se att ditt päronträd mår bättre av det, då vildskotten tar näring av trädet. Det syntes till och med på mitt päronträd som dock var så gnag-skadat att jag fick såga ner det ett par år efteråt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.