Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Hur ta hand om myntaplanta?

2014-07-23 18:07 #0 av: Crucio

har köpt en myntaplanta som jag tänkte försöka få att överleva. den var dock låg och bladen växte tätt när jag köpte den, nu är kvistarna istället skitlånga och med blad kanske varje halvdecimeter. ser inte särskilt snyggt ut. tips på hur man får dem att se ut som när man köper dem, dvs. med blad som växer tätt och grenar som inte växer så fort?

Anmäl
2014-07-23 18:31 #1 av: VildaVittra

Om man toppar myntan hela tiden så blir det en liten ettårig buske. 

Har du den ute eller inne?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-25 16:02 #2 av: Tant Grön

#1 Ettårig? Myntor är väl fleråriga, i alla fall här nere. Dom bör planteras i en stor kruka utan botten så att rötterna begränsas, annars kan det bli ett hemskt ogräs.

Anmäl
2014-07-25 16:07 #3 av: AlexVG

Låter som den står inne eller väldigt skuggigt ute, och då hjälper det inte att klippa ner den för dom andra skotten kommer också bli långa igen. Så för att få kompakta skott med mycket blad så är det odling ute i soligt läge som ger kompakta plantor. 

Anmäl
2014-07-25 17:02 #4 av: VildaVittra

#2 Busken blir ettårig, inte plantan.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-25 17:02 #5 av: Crucio

jag har den inne. vi bor i lägenhet och har ingen trädgård, så enda alternativet då är en kruka på altanen. ska jag plantera den som den är eller klippa ner den på något sätt innan plantering? hur länge kan jag ha den ute? bor i Norrland, så lär bli nattkallt ganska snart.

Anmäl
2014-07-25 17:15 #6 av: AlexVG

Ha den ute på altanen, dom är väldigt köldtåliga vet dock ej hur tåliga den är i kruka i norrland på vintern, men har du den ute tills det blir -5c så har den fått lite frost och vila och sen ta in och sätt den i fönstret. Ge gärna extraljus och sedan efter frostrisken är förbi till nästa vår (och varje därefter) sätt ut den så den kan vara ute och ta sen in den igen till hösten efter det varit några frostnätter. 

Anmäl
2014-07-25 19:06 #7 av: Crucio

okej. men kan ni beskriva hur de ska klippas ner? bara vid toppen eller kan de grövre stjälkarna klippas av även de, längre ner? så att man liksom 'börjar om' med korta grenar efter att den växt sig så lång som den gjort.

Anmäl
2014-07-25 19:23 #8 av: VildaVittra

#7 Jag knipsar av topparna med fingrarna i de bladveck där det kommer nya blad. Se bild.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.