2014-07-08 12:28 #0 av: aggeelin

Är det någon som vet?

I mitt barndomshems trädgård hade vi många vinbärsbuskar. Jag var ofta med och plockade vinbär och av mina föräldrar fick jag  lära mig att "repa" av vinbären. Det vill säga, att dra bären av stjälken de växer på. Det har jag fortsatt med vilket är praktiskt när jag lösfryser bären och använder dem  yoghurt.

På sommaren kom ofta släkten och plockade vinbär, bland annat min moster som jag numera plockar några liter bär hos varje år. Släktingarna tog med hela stjälken, vilket för mig var svårt då jag inte var van. De hävdade dessutom att detta var det rätta sättet - om stjälken får sitta kvar blir det mindre bär nästa år. Jag kan inte tycka att det stämmer då vi alltid hade massor av vinbär hemma när jag var liten. Numera när jag plockar med min moster måste jag plocka med stjälken vilket blir problem när bären ska   frysen - dubbeljobb eller att bären bli infrusna med stjälken.

Är det någon som vet - spelar detta verkligen  någon roll?? Undrar ständigt nyfiken.