Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

En egen trädgård!

2014-07-02 14:55 #0 av: Ktisroinen

Som jag har längtat!! För en vecka sedan flyttade vi in i vårt nya hus, en liten gård i vackra Blekinge. Underbart att ha sin egna mark att äga och sköta! Hela våren har det kliat ordentligt i mina små fingrar så det första jag börjar planera är såklart trädgården. Den är praktiskt taget helt orörd med undantaget för en liten rabatt som inte var särskilt välskött. Så idag satte jag mig på knä och rensade ut och fick fram ett väldigt fint litet jordgubbsland där under allt ogräs. Tyvärr så är jag helt ny på trädgårdar, det enda jag har gjort är att odla lite sallad på balkongen! Så jag har lite osäker på de andra två växterna som står där, den gula kanske till och med är ogräs?

Dessutom fullkomligt kryllar det av sniglar, har för mig att någon sagt att de gillar jordgubbar. Har ni något knep att bli av med dem? Vill helst inte använda något bekämpningsmedel eller något miljöfarligt. 

Det var också någon typ av annan ohyra på några av bladen på alla växter. Glömde tyvärr få med det på bild innan jag tog bort det. Det var som väldigt kompakt spindelväv och så väldigt klibbigt. Vad kan det vara och hur blir jag av med det bäst?

Sen sist men inte minst, vad tycker ni att jag ska plantera här i den lilla rabatten? Jag vill ha kvar jordgubbarna såklart, så det får inte vara något som tränger bort dem. Och så beror det ju på vad de andra två är för något, om det är något man ska ha kvar eller inte :)

((Bilden är före rensning))

Anmäl
2014-07-02 14:57 #1 av: Ktisroinen

Efterbild!

Anmäl
2014-07-02 14:59 #2 av: Ktisroinen

Närbild på ena växten.

Anmäl
2014-07-02 14:59 #3 av: Ktisroinen

...och andra växten i närbild.

Anmäl
2014-07-02 18:45 #4 av: anki1

Den där gula heter paktlysing. och är en trädgårdsväxt, perenn. Den kan bli som ett ogräs eftersom den kan sprida sig alldeless vilt.

Anmäl
2014-07-02 23:01 #5 av: VildaVittra

Men den är en väldigt tacksam rabattväxt, speciellt på ett så torrt ställe som intill en husvägg. 

Den andra blomman ser ut att vara en malva av någon sort.

Personligen så skulle jag inte ha många fler sorter i en så liten rabatt, skulle jag nu plantera något, så skulle jag plantera något litet dvärgträd, för att skapa en nivå till. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-03 12:43 #6 av: [Sabina]

#2 är stockrosor, väldigt vackra och tåliga. Tacksamt att ha på torra ställen där "inget" annat vill växa, precis som praktlysingen. De är även lätta att rensa om man tycker de tar över för mycket.

Stockrosorna får fin blomning på sensommaren, jag har dom själv och älskar dom då de växer på "omöjliga" ställen där inget annat växer

Anmäl
2014-07-03 16:55 #7 av: anki1

Älskar oxå stockrosor, men de vill inte hos mig iaf inte där jag vill ha dom. Det är mest lerjord (gammal kohage)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.