Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Hur ska jag sköta mina växter?

2014-06-23 19:24 #0 av: [Jessica-B]

Hej!

Jag lyckas aldrig hålla växter vid liv. Men nu har jag köpt ett gäng, och jag ska verkligen kämpa för att dem ska trivas, så jag behöver er hjälp!

Vad som är av intresse är
* Hur ofta ska växten vattnas?
* Var bör och kan växten placeras?
* När ska den få en boost med gödsel?, och MÅSTE man ge dem detta?
* Hur ofta ska plantan duschas?

Jag har köpt dessa blommor, och ägt dem i ca 2 veckor:

Schefflera nora
Alla tre av denna sort ser friska och starka ut än så länge. Dem har fått vatten 2 ggr i veckan ungefär. Har två ståendes på fönsterbräda, den tredje står ca 3 m från fönster på ett bord.

Calathea
Denna har fått vatten 1 gång i veckan. Den står i min hall, där jag inte har några fönster. Det är varken ljust eller mörkt i hallen. Växten ser OK ut.

Fittonia gemengd
Denna slokade lite men den vaknade till liv med lite extra vatten. Den ser ut att trivas väldigt bra. Den står ungefär 3 meter från fönster på ett bord.

Dieffenbachia seguine
Den här stackaren har redan börjat få gula glad som ser tunna och sköra ut. Växten står på fönsterbrädan. Den verkar inte alls trivas där tyvärr.


Anmäl
2014-06-23 19:26 #1 av: [Jessica-B]

Vet ej vad denna växt heter... men stackarn har redan börjat tappa blad. Den står ca 3 m från fönster. Ej i drag.

Anmäl
2014-06-23 19:30 #2 av: GråttNyttHår

Den sista du visar är något jag själv har. Min är i ett fönster i en ampel. Solen ligger bara på på kvällen. Och den mår göttans. Blir vattnad rejält en gång varannan vecka.

Anmäl
2014-06-24 00:06 #3 av: Halvdansken

Diffenbachian vill stå i skuggan, så byt plats med nån av de andra.
Tänk på att de flesta växterna är tropiska, som gillar fuktg luft, så att duscha dem ofta är nog en god ide.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-06-24 11:03 #4 av: AlexVG

Hade istället satt alla i öst eller i västfönster (har du det att tillgå?)  alltså i fönsterkarmen så dom får så mycket ljus som möjligt. Det är inte många växter som trivs 1 till 3 meter ifrån fönstret som redan på nära håll skärmar av mycket av solen.  Näring är viktigt för alla växter, ger du näring en gång i veckan så får dina växter en stabilt basic näringstillflöde som gör att dom kan växa. 

För att inte göra det krångligt så ge vatten med näring i en gång i veckan och ställ dom i fönstren, så kommer du få de flesta växter att trivs. Mer än så behöver man inte göra. Att prickbladet ( dieffenbachia seguine) får gula blad kan beror på näringsbrist eller för lite/för mycket vatten. Står den i ett söderfönster kan den bli bränd men då blir det mer vissna områden mot sidan som står mot fönster. OM så är fallet så flytta den till östfönster eller västfönster. 

Anmäl
2014-06-24 19:34 #5 av: [Jessica-B]

#3 Tack för vägledningen. Den har fått flytta in i hallen nu, så får vi se hur den trivs där. :)

#4 Tack för råden! Okej, får helt enkelt möblera om krukorna och finna fönsterplats åt dem.Har ingen aning om vilket fönster som är i vilket läge här. Har hur som bara två lägen att välja mellan. De ena är så gott som skuggigt nästan hela dagen, medan de andra läget är så gott som soligt hela dagen, men balkongen skyddar lite där mot de direkta solljuset, dock inte jättemycket. Kan man få förslag på hurdan näring man bör köpa? Något särskilt märke/sort? Jag siktar på en så billig variant som möjligt. Anar att det kan finnas någon flaska näring i Ica butikernas sortiment? Har inte värst nära till blomsterbutik nämligen.

Någon som vet hur vågbladskalatean ska stå? Jag tänkte ha den i fönstret, men vet inte om den bör stå i köket (på solsidan av lägenheten) eller i vardagsrummet (på skuggsidan av lägenheten)?

Anmäl
2014-06-24 19:36 #6 av: [Jessica-B]

#2 Aaaha! Vad heter växten, vet du det? :) Jag testplacerar den just nu i fönstret på den lite skuggigare delen av lägenheten. Om den inte slutar barra som en julgran där får jag testa att boosta den med sol i köket istället, för där ligger solen på som katten nästan hela dan!

Anmäl
2014-06-24 21:54 #7 av: AlexVG

Blomstra växtnäring finns oftast på typ ica. Och är också en bra näring för växter.

Då har du antagligen norr fönster ena (där det är skugga hela dagen) och söder fönster i det andra (där det är sol hela dagen). 

Jag hade satt växterna så här ; 

Schefflera arboricola 'Nora' - i det soliga fönstret. 

Calathea - i det soliga fönstret. Kan dock brännas om det blir himla varmt. Men är också känslig för kyla och drag som det lätt kan bli på vintern i ett skuggfönster. 

Fittonia - tål både det skuggiga och soliga fönstret.

Dieffenbachia seguine - i det skuggiga fönstret. Men kan må dåligt på vintern om skuggfönstret är svalt eller dragigt. 

Din okända växt kan vara Codonanthe crassifolia, tjockbladig myrranka. Ställ den i det soliga fönstret. Tappar lätt bladen om den får för mycket vatten eller står där det är mörkt. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.