Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Vacker Lönn

2014-06-22 21:16 #0 av: cribben

Hej! 

För två år sedan såg jag en mycket vacker lönnbuske i Kista. Eftersom det var gott om frön på busken så stoppade jag några i fickan. Väl hemma i Jämtland (zon 6-7) sådde jag dom i en kruka och nästa vår kom det två plantor. Dom övervintrade sedan utan några frostskador.

Nu till min fråga, kan någon hjälpa mig att artbestämma denna lilla raritet. 

Anmäl
2014-06-22 23:00 #1 av: [T-Fia]

Jag skulle gissa på Ginnalalönn p.ga de avlånga bladen. De är ganska så härdiga med, minst zon 5.

Anmäl
2014-06-24 11:11 #2 av: cribben

Tack T-Fia, 

Det verkar stämma :-)

Anmäl
2014-06-24 13:07 #3 av: AlexVG

Kan också vara den rena arten Rysk lönn - Acer tataricum. Men det är svårt att se skillnad på dom som frösådd jämte Ginnalalönn - Acer tataricum ssp. ginnala. På bilden tycker jag det mer ser ut som Rysk lönn, men som sagt svårt utan att se karaktärsblad som kommer på äldre plantor. Har du bild på moderplantan ? 

Skillnaden 

Rysk lönn - grunt flikade blad som är matta

Ginnalalönn - djupt flikade blad som är glansiga och lite läderaktiga. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.