Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Enkla plantor i kruka

2014-05-11 18:58 #0 av: _Fisken

En fråga. Ska man byta jorden om man köpt såna där enkla små plantor i en butik? Jorden ser ju inte alltför gångbar ut. 

Hur byter man? Ska man bryta lös lite rötter också? Ska det vara näringsrik jord och vattna med tillsatt växtnäring?

Jag är lite nybörjare men det är kul att få liv i liken.  


Anmäl
2014-05-11 19:06 #1 av: [peter54]

Jag har nyligen läst i en bok om plantering i kruka och i sålådor/planteringslådor, att det är meningslöst att lägga pengar på dyr näringsrik jord eftersom näringen i den snabbt förbrukas och man ganska snart ändå måste börja göda jorden själv.

Då är det lika bra att köpa den billigaste jorden man kan hitta och göda från början istället. Jag läste också att vanligt urin utspätt med 10 delar vatten exakt samma kemiska innehåll som blomgödning typ Blomstra.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2014-05-11 19:20 #2 av: _Fisken

Ok. Så man kan lika gärna köra på med Blomstra (eller vad man nu tar Skrattar).

Men jag måste ju ta större krukor när de växer....


Anmäl
2014-05-11 19:33 #3 av: [peter54]

#2 Ja "egenproducerad Blomstra" är klart billigast Skämtar

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2014-05-15 13:41 #4 av: Evahelene

Vattna ordentligt och låt rötterna suga till sig vatten så att dom håller, var rädd om rätterna - småplantor behöver alla rötter de har. Använd en bra jord avsedd för krukväxter, dess näring räcker i en dryg månad och är anpassad just för krukväxter...dessutom tycker då jag att plantjord inte luktar så angenämt efter ett tag inomhus SkämtarPillra försiktigt bort den gamla jorden men bara den som du kommer åt utan att skada rötterna. Börja näringsvattna en månad efter omplanteringen.

Använd inte guldvatten (urin+vatten) till krukväxter, - det luktar en del - bara till uteväxter.

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2014-05-15 16:08 #5 av: _Fisken

Tack för tipsen!  Jag ska köpa blomjord. 

Jag har en större växt (halvmetern nu), ganska gles, med halvsmala blad och vita blommor upptill (snart). Dessa blad längre ner har börjat gulna. Suck. :-(  Den har jag INTE bygg jord på men känner att den behöver det. Men jag vet inte om den får för mkt vatten eller för lite. Tror inte det är för lite för inga blad har skrumpnat. Dock ser jorden inte rolig ut. "Sliten".


Anmäl
2014-05-16 12:06 #6 av: AlexVG

Angående att köpa billig jord så är det inte enbart näringen man ska tänka på utan också strukturen som oftast är dålig i billig jord. Struktur är minst lika viktigt om inte mer för att växterna ska få ett bra rotsystem i en billig jord så är det väldigt mycket finmalen ljustorv som blir som cement som torr och geggig syrefattig som blöt. Också i billig jord får man oftast med ogräsfrön och annat.

Näringen i billig jord är också mer kemisk (och försvinner snabbt), medan i en dyrare jord så blandar man långtidsverkande och korttidsverkande gödsel (naturligt och ''kemisk''). 

Fördel för dyr jord ; inga ogräsfrön, ''bättre näring'', bra struktur (blandat grovtorv, finmalentorv, grus, sand,lera, leca, gelkulor beroende på sort). Köp jord med bra/hög kvalité! (har an som jag krukväxter ute så kan man givetvis ha guldvatten även till dom)

Anmäl