Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Jordgubbsplantor i blomlåda?

2014-05-08 12:36 #0 av: jossa5

Hej,

Jag tänkte prova mig på att odla jordgubbar på balkongen i sommar. Funkar det att ha 3 plantor i en blomlåda på ca 70 cm, eller blir det för tajt med plats?


Anmäl
2014-05-08 12:53 #1 av: Evahelene

Med tanke på att de behöver ca 50 cm:s avstånd så är 2 plantor per låda lagom. Glad

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2014-05-08 12:55 #2 av: balkongodlare

Det går absolut. Jag hade sex plantor i en 70-låda förra året och fick helt ok skörd. Kanske inte lika mycket som man skulle fått om de stod på friland och hade fri tillgång på plats och näring, men ganska bra trots allt. Viktigt att komma ihåg att vattna ofta och ge gödning dock.

Välj gärna en remonterande sort så får du skörd under lång tid. Jag hade Toscana, de blommar vackert i mörkrosa och gav skörd från juni till slutet av augusti.

Anmäl
2014-05-08 12:58 #3 av: balkongodlare

#1: När man odlar på balkongen måste man optimera på annat sätt än om man odlar på friland. Varje planta ger mer skörd om de står glest, men då kanske man bara får plats med två plantor. Sätter man dem tätare ger varje planta mindre men den totala skörden kan mycket väl bli större.

Anmäl
2014-05-08 13:54 #4 av: Evahelene

#3: Jo visst får man optimera. Jag har dock inte samma erfarenhet som dig med att sätta dem så tätt. När jag hade 3 i en 70-låda fick jag mycket sämre bär, sjukare plantor (främst gråmögel) och det syntes väl att de inte trivdes. Med 2 plantor i 70-lådorna och 3 i 1-maters-lådorna fick jag bättre, starkare plantor med fina bär. Oberörd

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2014-05-08 14:17 #5 av: jossa5

Tack för era svar! :D Jag får helt enkelt prova mig fram låter det som! Får hoppas på det bästa med tre plantor i en 70-låda då. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.