Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Solros i kruka?

2014-05-06 12:47 #0 av: Temalie

Hej!

I skolan skall vi odla solrosor i kruka inomhus och dokumentera deras tillväxt och hur mycket näring vi tillför. Det ska vara någon sorts tävling om vem som får den högsta och jag undrar nu om ni har några tips för att få en så hög som möjligt så snabbt som möjligt?

  • Räcker 3 dl jord (vi får tydligen inte ha mer)?
  • Vilken typ av jord skulle vara bäst?
  • Vad ska det vara för näring och hur ofta ska den ges?
  • Skadas plantan av för mycket näring?
  • Finns det speciella frön att köpa som blir högre (växer de fortare än de kortare då)?
  • Hur mycket ljus skall den ha?
  • Plantor (t.ex. maskrosor) som växer i buskar blir ju väldigt höga för att växa upp ur busken för att ny solljuset, skulle det fungera även för solrosor?

Tack på förhand.

Mvh Saralie

Anmäl
2014-05-06 17:09 #1 av: Halvdansken

Kolla sorterna, det finns de som blir högre än andra.

Det som brukar rekommenderas är att ge väldigt lite gödning, men varje gång du vattnar. Alltså lite gödning i vattnet, istället för en stor klump en gång. Flytande tas upp fortare. Hönsgödning är bra, lös upp några pellets i en liter vatten. Vanlig plantjord från butiken går bra. Mycket ljus hade jag gått på.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-05-06 17:36 #2 av: Temalie

Hur ofta bör den vattnas?

Anmäl
2014-05-06 18:50 #3 av: Halvdansken

När det börjar bli torrt...?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-05-06 19:57 #4 av: balkongodlare

Solrosor har om jag förstått det hela rätt (sådde solrosor för första gången för ett par veckor sedan så är novis själv) pålrot. De vill alltså sträcka roten neråt och en djup kruka borde vara bra. Välj en smal hög kruka hellre än en bred låg kruka. 

Vattna kommer du nog få göra väldigt ofta om du har en såpass stor växt i en liten jordvolym.

Anmäl
2014-05-06 23:31 #5 av: Halvdansken

Säker att det är 3 dl jord? Inte 3 liter?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-05-08 14:05 #6 av: Evahelene

Med 3 dl jord så kommer plantan inte att bli såpass "vuxen" att den får blommor. Så, med tanke på det verkar det mest vara en test att se hur höga det går att få dem. Tänk då på varför en planta som växer i en buske blir hög: den vill - som du själv skriver - upp till ljuset. Alltså skulle den växa snabbare om du begränsar ljuset så att det bara kommer uppifrån och begränsar ljuset till resten av plantan. Hur får du räkna ut själv...det är ju meningen att du ska lära dig något av experimentet Skämtar

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl