Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Göra egen kompost

2014-04-27 12:49 #0 av: pernillaa

Hej

Jag tänkte göra en egen kompost i år men vet inte hur det ska gå till. Tänkte använda pallkragar som jag sett att många gör. Vad ska jag börja med att lägga i komposten?

Måste jag täcka över komposten med något?

Är det bra att den står i skuggan för det mesta? Tänkte nämligen ställa den vid en vägg där solen endast lyser en kort stund på kvällen.


Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2014-04-27 13:17 #1 av: Halvdansken

Det är bara att slänga ner vad du har, egentligen.
Pallkragar tycker jag blir aningen för tätt, det ska komma luft till. Varva kväverikt (grönt, fuktigt) med kolrikt (brunt, torrt), Vattna på den om det är en väldigt torr sommar. Skugga, den ska inte torka ut.

Tänk på att INTE använda annat hushållsavfall än grönsaker och liknande (kaffesump är ok, och äggskal). Alltså inte kött och annat, det drar till sig råttor.

Vänd komposten nån gång per år. Det tar ca 2 år för den att omsättas ordentligt, vi har 3 fack för vår kompost, i olika stadier.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-04-27 13:22 #2 av: pernillaa

Tack för ditt svar.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2014-04-28 19:17 #3 av: Tant Grön

Om du varvar med lite jord så bryts det ner snabbare. Om du använder pallkragar så kan du väl sätta något emellan varje krage så luft kommer in.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.