Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lökar och knölväxter

Sätta lökar

2014-04-26 11:29 #0 av: Wony

Jag har köpt hem lite olika lökar, bland annat gladiolus och freesia. Hade tänkt sätta dem i rabatten, men det står på att man ska vänta tills risken för frost är över. Hur vet man när det är? Jag bor längs indalsälven, och om dagarna är det numera uppåt 15 grader i skuggan (rabatten ligger dock på solsidan). När kan jag sätta lökarna? Om nätterna blir det neråt nollan någon enstaka timme.

Dessutom har jag köpt hem sättlök, röd och gul, som jag tänkt sätta i pallkragar. När ska man peta ner dem? Det står nämligen ingen anvisning på påsarna.

Anmäl
2014-04-30 19:18 #1 av: Shettisar

Löken ska du sätta när det är minst 10 grader och jorden har rett sig, alltså blivit varm och torkat upp. Går själv och väntar på att plantera ut mina plantor och sätta lökar etc,men väntar nog ialla fall en vecka till.Jag bor i Södra delen av landet. Vågar inte riskera något om det skulle bli ett bakslag med frost etc.

Anmäl
2014-05-02 10:05 #2 av: Tant Grön

Man kan ju täcka om det blir frost. Vanlig gul lök brukar jag sätta tidigt. Den tål en hel del.

Anmäl
2014-05-02 11:36 #3 av: Wony

Jag väntar nog med blomlökarna någon vecka till, men gul lök går bra? Går det även bra med röd lök och schalotten? Jag odlar dem i pallkrage, hur täcker jag över dem på bästa sätt över nätterna?

Anmäl
2014-05-02 11:52 #4 av: Tant Grön

Borde gå med röd lök också. Schalotten har jag satt tidigt. Du kan täcka med vad som helst så som gamla lakan, gardiner, odlingsväv. Täck när du tror det skall bli frost och tas bort på morgonen.

Anmäl
2014-05-02 12:12 #5 av: Wony

Aha! Jag har nog något gammalt liggandes, får se vad som finns.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.