Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

sommaräng

2014-04-14 17:41 #0 av: LeWE

Vi har en ganska stor "vildäng", i höstas eldade vi en jättebrasa där och marken har inte vuxit igen. Är det så enkelt att jag slänger ut blåklintsfrö o vallmofrö o det kan tänka bli nåt som sprider sig??
Ska jag gödsla eller vattna extra för att fröna ska ta sig?
Såna blommor kräver väl inte så fin jord?
Vore kul att ha en äng med vallmo o blåklint :)

Anmäl
2014-04-15 10:39 #1 av: Linnea

Det borde gå, det växer bra på bränd mark.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-04-19 13:01 #2 av: tlover

de flesta riktiga ängsblommor ska ha näringsfattig mark så att gödsla blir kontraproduktivt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-04-20 20:36 #3 av: Sukram

Gödsla absolut inte för då kommer du få massa ogräs. Vallmo är egentligen ett åkerogräs och sprids bäst där jorden störs genom att vändas, grävas, trampas. Vi har förvildad vallmo i vårat odlingsområde men de blir ingen vidare ängsväxt. 

Anmäl
2014-04-21 09:18 #4 av: kickboard

Min erfarenhet är att det inte är lätt att skapa en blomsteräng, för rotogräs tar väldigt lätt över.

Anmäl
2014-04-21 09:52 #5 av: tlover

Nu har jag frågat min man (som vet bättre).

En äng är näringsfattig mark och det får man genom att slå ängen en gång om året och ta bort gräset man slår.

Gör du det kommer du inom några år att få en äng naturligt.

de flesta ogräs är sk  "återställare" och trivs på näringsrik mark och kommer alltså att konkureras ut av växter som trivs på näringsfattig mark (ängsväxter).

Några saker du inte ska göra är att

plöja, harva, gödsla el glömma bort att ta bort gräset.

Det är alltså om du vill ha en äng, vill du ha specifika blommor så kan det vara annorlunda. Det kan hända att blommorna du vill ha inte är ängsblommor.

För man kan helt enkelt inte odla näringskrävande växter på en äng.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-04-21 20:01 #6 av: Sukram

Ängsbruk hade man förr på alla sorters mark egentligen. Det gällde att få ihop med tillräckligt med vinterfoder för att kunna föda djuren hela vintern när man inte kunde importera kraftfoder från Sydamerika. 

Alla ängar var inte näringsfattiga det fanns "flötäng" som det kallas lokalt där man slog hö på näringsrik mark och det fanns ängsmark på kalkrika och bördiga brunjordar med men oftast där det var stenigt och svårt att göra om marken till åker. Däremot brukar magra marker vara artrikast för där har många växter utvecklats till att tåla mkt störningar för att kunna överleva och de tålde årlig slåtter. 

När du ska restaurera en äng och skapa en ny så är det bra att utgå ifrån vad som växer där naturligt och vad som växer i dess omgivning för då ser man på växterna hur näringsrik marken är och vilken flora som trivs där. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.