Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Odla i balkonglåda

2014-04-07 20:55 #0 av: 93mli

Hej! 

Jag bor i en liten lägenhet med en fransk balkong, så jag tänkte att jag kunde hänga en balkonglåda på räcket och odla något. Men då är frågan vad? 

Jag vill ha något som är lättodlat, och som kanske inte tar för stor plats. Har ju inte så mycket utrymme så att säga. 

Och vad kan passa bra att ha inomhus i fönstret? Brukar få rätt många soltimmar i mitt fönster på somrarna.

Tacksam för tips! 

Anmäl
2014-04-07 20:58 #1 av: VildaVittra

Ampeljordgubbar skulle nog passa.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-07 21:33 #2 av: 93mli

#1 Ja, jordgubbar som är så gott. :) Efter en snabbgoogling så stod det att de passar i växtzon 3-5. Själv bor jag i 6. Funkar det här uppe ändå?

Anmäl
2014-04-07 21:41 #3 av: VildaVittra

#2 Det som kan vara kinkigt är övervintringen, men det går ju att lösa med halm och att du kan ställa dom i marknivå.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-07 21:53 #4 av: 93mli

#3 Jaha okej, det är där problemet ligger. Skulle ju faktiskt vara fint med jordgubbar till sommaren. Såvida mina grannar inte går och äter upp allt. Bor nämligen på nedersta våningen. Skämtar

Anmäl
2014-04-09 19:24 #5 av: Lill-Kisse

#3 Jordgubbar får man bara under en kort tid. Sedan är de slut.
Då tycker jag att det är mer givande med sallader och kryddväxter, som man kan piffa upp maten med hela sommaren och långt in på hösten. Flera kryddväxter har vacka blommor också.

Anmäl
2014-04-09 19:31 #6 av: balkongodlare

Det finns jordgubbar som ger bär hela sommaren. Leta efter sorter som är remonterande. Jag hade en sort som heter Toscana förra året. De blommade vackert i mörkrosa och gav frukt från juni till och med augusti. Jag hade 6 plantor i en 70 cm lång låda. Det blev ingen enorm skörd men ganska mycket fick vi.

Örter är också roligt. Basilika, timjan och oregano är mina favoriter. De fungerar bra i kruka i ett soligt fönster.

Tomat kanske? Det finns ju några sorter som håller sig riktigt små och passar fint i en kruka eller ampel. Kolla tex på sorterna Tiny Tim, Tumbling Tom (finns även som gul tomat), Vilma och Hundreds and Thousands. 

Anmäl
2014-04-09 19:49 #7 av: 93mli

#6 Blir nog något annat än jordgubbar. Tänkte kika efter tomater som skulle kunna passa. Ett gäng örter i krukor och lite sallad lär det bli iallafall. 

Vad skulle man kunna odla i grönsaksväg i en ampel i fönstret? Glad

Anmäl
2014-04-10 11:59 #8 av: Maria

Basilika gillar sol och vatten och passar utmärkt att odla inomhus. I alla fall hos mig.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.