Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Tips på lättskött häck eller annat insynsskydd?

2014-03-23 11:38 #0 av: Bondkaka

Ska flytta till hus nu i sommar och planerar att sätta upp en häck eller liknande insynsskydd mellan stenstolpar som nu står runtom trädgården på framsidan av huset.

Tips på en lättskött, fin och billig häck? :)

Eller staketliknande insynsskydd som inte ser så "fult" ut?

Anmäl
2014-03-23 11:45 #1 av: thicha

avenbok!

Anmäl
2014-03-24 09:14 #2 av: Svado

Blåtry är en fin häck :)

Anmäl
2014-03-24 15:27 #3 av: kajsa_h

Häggmispel: vita blommor, mörka bär (som går att äta), vackra höstfärger. Går både att klippa (fast då får man färre blommor) eller ha friväxande.

Anmäl
2014-03-24 16:53 #4 av: Halvdansken

Eller staket/armeringsjärn med klätterväxter. Slipper man klippa dessutom.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-03-24 22:38 #5 av: Lill-Kisse

Aronia. Kan få stå som friväxande eller planteras tätt och klippas. Aronia får stora klasar med bär som är väldigt nyttiga p g a mycket antioxidanter. Dessutom är den eldröda höstfärgen alldeles underbar.


Anmäl
2014-03-25 09:49 #6 av: Chinilla

Tycker inte det är så jättestor skillnad i skötsel mellan olika sorter....när de är uppväxta. Jag har olika häcksorter åt alla håll. En vit sorts häggmispel åt ett håll, en rosa sorts häggmispel åt ett annat håll, avenbok åt ett tredje håll och thuja åt ett fjärde håll. Sedan består dessutom en del utav en av häckarna av syrén. Skrattar  Jag klipper dom ungefär lika mycket, frånsett Thujan som inte växt upp ännu. Däremot vid uppväxten kan det skilja en del. Avenbok fick jag lägga ner avsevärt mycket mer tid och arbete på än Thujan. Häggmisplarna fanns här när jag flyttade hit så de har jag inte planterat själv men jag gissar att de nog inte är mer krävande än Thujan. Så för egen del skulle jag inte välja att plantera en Avenbok igen. Sedan finns det ju de häckar som fungerar bra som friväxande och inte nödvändigtvis behöver klippas om det inte spelar någon roll för en själv hur höga de blir. Sådana exempel är ju häggmispel och syrén. OCh de är ju dessutom extra fina den tid då de blommor. 

Andra saker att tänka på är om du vill att din häck är vintergrön eller om det inte spelar någon roll. Bor man nära sina grannar kanske man vill ha insynsskydd året om. Då är Thuja en bra häck.

Och annan sak att tänka på är också hur hög du vill att häcken blir. Själv har jag velat haft höga häckar, och de sorter som jag har på min tomt blir alla höga, vilket var något som avgjorde en del av mina val.

Prismässigt varierer det nog en del, när jag köpte avenboken var den prisnedsatt och tjujan mycket dyrare. Och när jag köpte thujan var det tvärtom.

Anmäl
2014-03-27 15:26 #7 av: [Mustangcab]

Tjuja vill jag föreslå som har  en grön vägg mellan oss och grannen året om.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-03-27 15:31 #8 av: Anterrabae

Vi har vinterluguster, och den är rätt lättskött.. Och som uppvuxen ska den vara vintergrön :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-05-25 10:11 #9 av: Allt oviktigt

Vi har lite olika växter och om man är ute efter något som växer fort slår jag ett slag för sibirisk ärtbuske. Bor i zon 6 och de växer ändå runt en meter per år. Jag har klippt ner de en bit varje år så nu efter ett par år är de täta och rätt höga. Nackdelen är att de är kala på vintern.

Anmäl
2014-05-25 19:38 #10 av: Misarn

Följer av samma anledning som ts :-)
Har själv funderat på Thujan, på blomsterlandet kostar 30 plantor 1500:- tyckte inte det var så dyrt :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.