Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

Butternut pumpa/squash

2014-02-28 17:22 #0 av: ms-mee

Hallå!
Dalarna, zon 5. Passar sig Butternut här? Eller ska jag satsa på en annan sort? Hade vinter/halloweenpumpa förra året men vill ha en godare i år :) 
Eller har ni några andra tips på god pumpa som passar här?

Anmäl
2014-03-01 08:31 #1 av: Åsa S

Butternut brukar inte ens hinna bli klar i skåne så jag skule säga att det är bättre testa nån annan sort. Kolla in Runåbergs fröer där är ofta sorterna testade i olika slags svenskt klimat. (de brukar låta stamkunder som vill få bli testare, innan de tar in sorterna i sitt sortiment så ofta har de provats på flera hål i sverige)

Anmäl
2014-03-01 09:45 #2 av: ms-mee

Det var det jag misstänkte :/ Kikar in på Runåbergs. Tack!

Anmäl
2014-03-01 12:53 #3 av: Sukram

Konstigt nog säljer allt fler fröfirmor Butternut squash i Sverige men jag fick inte ens frukt i zon 3 förra året. 

Anmäl
2014-03-02 22:05 #4 av: Tant Grön

Jag köpte frön förra året och tänker prova i år i växthus, Zon 4

Anmäl
2015-01-21 19:53 #5 av: ylvalo

Pumpa och squash är förvirrade begrepp. Lättast är att gå efter de latinska namnen, alla pumpor/squash är Cucurbita.

Arten C. pepo omfattar bland annat sommarsquash/zuccini och "halloweenpumpa" med sortnamn Conneticut Fields. Dessa är minst söta.

Arten C. moscata (myskpumpa) omfattar bland annat sorten Butternut. Till dessa rekommenderas växthus i hela Sverige då de är den mest värmekrävande arten av våra matpumpor. De är mycket söta.

Arten C. maxima är också söta, och omfattar flera sorter som har bra köldhärdighet. Mina favoritsorter är Blue Hubbard som är långsam men växer riktigt bra även vid kyligt väder, och Crown Prince som är lite snabbare. Denna sommar ska jag prova Buttercup (grön turbanpumpa) som har fantastisk smak.

Jag bor i norra Dalarna, zon 6.

Anmäl
2015-01-25 18:00 #6 av: Torparmor

Min favoritsort är Lebanese

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2015-01-25 19:35 #7 av: ms-mee

Ja, det blir pumpa i år igen, men som tidigare år så sitter jag här nu och vet inte vilken sort jag ska ha.
Den ska främst vara till paj. Troligtvis bara det men andra efterrätter kan det också bli Lipar Någon som har något tips på en som passar som det och i zon 5?

Anmäl
2015-01-30 10:11 #8 av: [Yllhilda]

Om du har växthus kan det kanske funka. Jag odlade mig en butternut i blomlåda i somras. Hade den inne på våren och ställde ut den på sommaren.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.