Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Hur räddar jag kålen?

2014-01-02 21:26 #0 av: LinaLj

Nästa år SKA jag få egen grönkål. Har försökt i två år att få egen kål. Första året stod de helt fel i trädgården och trivdes inte. Men förra året stod de perfekt och frodades tills de invaderades av fjärilslarver och var borta på ett par dagar.

Så hur räddar jag kålen från fjärilar?  

Anmäl
2014-01-04 00:06 #1 av: Halvdansken

Du måste odla under nät. Enda sättet jag känner till.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-01-04 00:16 #2 av: LinaLj

#1 Vilket nät är tillräckligt finmaskigt? Räcker det med sådant blått jag använder över bärbuskar?

Anmäl
2014-01-04 00:20 #3 av: Tant Grön

Har hört att Turex skall vara bra, men har inte provat själv. Blir väl dyrt om du bara har lite kål, men om ni är flera som odlar och delar på det så kunde det vara värt att prova. Förra året var verkligen inget bra år för kål. Först otroliga mängder med kålmal, sedan kålfjärilslarver och sist kom en massa bladlöss. Kunde inte skörda någon grönkål alls. Hoppas detta året blir bättre. Jag hade nät, typ byggnät, hjälpte inte för mej.

Anmäl
2014-01-04 10:33 #4 av: Åsa S

Måste vara finmaskigt nät, insekterna som går på kål är små,  så fågelnätet funkar ej. Jag använder  IKEAs nätgardiner + jag kollar ofta baksidan på bladen och mosar ev. larver och äggsamlingar. Iår då det var gynnsamt för skadedjuren hade jag dock svårt hinna med men min grönkål sköt nya blad framåt sensommar och höst då skadedjuren kalasat klart.

Anmäl
2014-01-04 13:09 #5 av: Torparmor

Finns särskilt kålnät att köpa där man säljer plantor 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-01-04 13:59 #6 av: Tant Grön

Jag provade i år att odla kål i en stor balja. Direkt efter sådd så täckte jag med fiberduk. Hade bågar av elrör så inte duken skulle komma i kontakt med kålen. Runt kanten satte jag resårband som jag knöt åt hårt för att inget skulle kunna komma in. Nu Djävlas skulle jag få kål.

Men, det blev ändå angrepp av kålmal. Mycket värre än det jag hade utan täckning.LedsenTror att eftersom jag inte hade köpt jord, utan tog från landen, så följde nog puppor från kålmalen med och kläcktes där under. Och där kom ju inga naturliga fiender som t.ex. fåglar åt dom.

Kålnät är nog bra mot kålfjäril, tror jag.

Anmäl
2014-01-04 15:59 #7 av: Halvdansken

Vad är kålmal? samma som kålfjäril?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.