Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Bokashi?

2013-11-20 15:53 #0 av: Kimji

Har precis stött på konceptet bokashi och som entusiastisk balkongodlare så blir jag väldigt sugen att prova.

Nån här som provat och hur har det isf gått? Och är det verkligen luktfritt att ha inne?

Mer info här: http://www.bokashi.se/sv/index.html

Anmäl
2013-11-20 19:45 #1 av: Tant Grön

Har inte provat, bara läst om det. Har en vanlig kompost och en maskkompost i källaren.

Om du provar så kan du väl berätta hur det går?

Anmäl
2013-11-20 21:05 #2 av: Kimji

Det ska jag :) Har beställt en säck bokashiströ nu och ska ta hem ett gäng hinkar från jobbet :)

Anmäl
2013-11-21 20:42 #3 av: ikna

Jag har provat ett år. Jag tyckte att det gick bra, jag har inte så känslig näsa, så jag kände ingen lukt precis. Men övriga i familjen tyckte att det luktade sopor. Under sommaren hade jag bokashihinkarna ute och då var det ju inga problem, men resten av året fick jag höra om lukten då och då, så jag slutade. Nu har jag en roterande kompost istället.

Jag har mina 2 hinkar med tappkran kvar, om du vill ha begagnade till ett billigt pris. Blinkar

Anmäl
2013-11-21 23:07 #4 av: Lill-Kisse

Av vilken anledning ska man ha sådana hinkar inne under diskbänken? De bör väl kunna stå på balkong, altan e dyl så att man slipper otrevlig lukt.

Anmäl
2013-11-22 07:12 #5 av: ikna

När hinken är full, ska den stå 2 veckor i rumstemperatur för att processen ska fungera. På sommaren går det ju då bra att ha den utomhus, men inte resten av året. Medan man fyller den bör den också stå inomhus, för att fungera optimalt.

Anmäl
2013-11-22 10:42 #6 av: Kimji

#3 Det är lite det jag tror kommer hända här också. Jag har dåligt luktsinne och kommer säkert inte att känna nått men men inte så kul för andra om lägenheten luktar sopor. Nåväl jag ska prova i vilket fall.

Tror inte jag investerar i några riktiga bokashihinkar innan jag provat det iaf en säsong. Såg ett smart tips på Youtube att man helt enkelt borrar hål i botten på en hink och ställer den i en annan hink. Vips har man dränering =)

Anmäl
2013-12-05 00:14 #7 av: Lilolizeit

Jag har bokashi. Hinkarna man köper till är lufttäta eller vad det heter, så det luktar inte så länge locket sitter på ordentligt. Ströet luktar dock som bottensatsen på vin. Sen luktar det om själva matresterna såklart.
Jag har hinken under diskbänken och är locket på så luktar den inte alls. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-01-07 15:06 #8 av: korseett

har börjat nyligen med detta och vet att det fungerar kanon. Det är ju bl.a. mjölksyrebakterier och de luktar som fräscht ensilage. Luktar inget av hinken i köket och den första förvaras nu nere i källaren ett par veckor för mognad och sen ska jag hiva den i komposten. Själva nedbrytningen görs ju inte i hinken utan det är i jorden/komposten som den sker men då går det så mycket snabbare

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.