Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor

Identifiera ros

2013-11-17 23:24 #0 av: Louise B

Hej!

Jag undrar om någon kan identifiera min ros. Bor i zon 1. Flyttade till hus för ett tag sedan och jag har inte en aning om vad detta är för en sort eller hur jag bäst tar hand om den. Den är cirka 2,5 m lång och växer upprätt utan att breda ut sig i sidled. 

Som ni ser så har bladen svarta prickar. Tror dock inte det är rosrost eftersom de bladen inte var "rostiga" undertill. Vad kan det då vara?

I våras trodde vi rosen dött. Alla blad var borta och inget liv fanns i stammarna. Så började den spira igen från roten i juni och vi klippte ner de döda grenarna. Den sprang i höjden i somras men den blommade inte alls i somras (bilderna från 2012). 

Vet inte om det är ett normalt växtsätt för denna ros att börja om från roten varje sommar? Skulle tacksamt ta emot tips om hur jag beskär, göder och när denna sötnos på bästa sätt. Den är ju underbart vacker.


Anmäl
2013-11-18 10:27 #1 av: Jogge29

Hej!

Att döma av bilden skulle det kunna vara en Augusta Louise. Fläckarna kan vara Purpurfläcksjuka enl min fru som är duktig på rosor.


Anmäl
2013-11-18 10:36 #2 av: kerblo

Den liknar Agusta Louise i blomman, men jag tvivlar på att den kan bli 2,5 m hög. Men bifogar en bild på AL (om det lyckas)

Titta i den här listan över klätterrosor om du hittar någon som liknar din ros. Vacker var den i alla fall!

http://www.alltomtradgard.se/faktabank/rosor/klatterrosor/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.