Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Fikon vilket vinterljus behövs

2013-09-11 10:16 #0 av: Torparmor

Har ett fikon som står ute under sommaren men skall vinterförvaras i ett förråd med 12-15 grader och minimalt med ljus. Kan sätta in belysning med ledlampor som går att ställa för olika växtljusspektra. Vilka våglängder är bäst och hur lång tid per dygn bör jag ge belysning?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-09-14 07:10 #1 av: Bjornen

Våra odlade fikon går i vintervila och ska normalt tappa bladen under vintern. De mår bäst av att förvaras svalt (0-5 grader) och tål normalt även frost. Ljus är inte nödvändigt men de bör vattnas då och då.

Anmäl
2013-09-14 11:22 #2 av: Tant Grön

#1 Jag sådde Bornholmsfikon och har nu en liten planta ca. 20 cm hög. Hur skall jag förvara den? Källarförrådet är ca 16 grader på vintern, utan fönster. Eller kan den stå kvar i bänken med locket stängt och om jag täcker med massor av löv? Eller inne första året?

Anmäl
2013-09-14 19:57 #3 av: Torparmor

#1 Bjornen  Menar du att även när de står så varmt som 15 grader behöver de inget ljus alls? Tidigare vintrar har den stått i ett kallväxthus, men iår måste jag ta in den innan jag får ut allt som växer där. Jag har fullt med fikon som jag gärna vill ha sitta kvar och mogna.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-09-15 08:52 #4 av: Bjornen

De flesta sorter av fikon vi odlar är härdiga i ett bra sydsvenskt klimat, men kan behöva täckas vid mera kyla. Normalt vilar de under vintern och tappar bladen. Frukten måste vara mogen innan de går in i vintervila. Lämpligen bör den få utsättas för frost innan den eventuellt tas in till vintern. Mörker och mycket måttligt vattning bör hålla dem kvar i vila. Vid så hög förvaringstemperatur som 15 grader bör man vara observant när de börjar starta vårkänslorna och då ha den ljust. Sannolikt blir vintervilan onödigt kort.

Späda plantor kan man försöka ha dem inomhus och försöka förmå den att hoppa över vintervilan. Alternativet är ordentlig täckning under vintern. Använd gärna material som håller fukt och mögel borta som t.ex. ormbunksblad närmast och sedan löv. Se eter så inte några djur trivs alltför bra under vintertäckningen.

Anmäl
2013-09-15 09:53 #5 av: Torparmor

Tack för utförligt svar. Ärvde ett gammalt fikon förra sommaren, tog in den till vintern, både blad och fikon ramlade av. Beskar både grenar och rötter i våras och bytte jord. Nu har den mängder av stora fikon som verkar ha långt kvar till mognad. Något blad har börjat gulna. Står under takutsprång i sydläge i zon 5. 

Jag har läst att fikonämnen som "övervintrar" kan mogna på försommaren. Det finns även små fikonämnen på min buske behöver inte de tillskottsljus under vintervilan för att inte ramla av?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.