Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Plantera perenner

2013-09-08 09:54 #0 av: boro

I våras  köpta jag perenner som jag planterade i krukor (potatisblomma, vippjasmin, elefantsvans). Kan jag nu plantera dem på min odlingslott eller är det för sent? Är det bättre att jag försöker övervintra dem i mitt uterum, som inte är frostfritt. Jag bo i Skåne och ifjor var det -9grader mer än en vecka i sträck. Då blir det flera minusgrader i uterummet.

Anmäl
2013-09-08 11:14 #1 av: VildaVittra

Det är inte försent för att plantera växter ute.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-09-08 11:46 #2 av: kickboard

Plantera dem så fort som möjligt i marken.  I uterummet som inte är frostfritt är det stor riska att de dör.

Anmäl
2013-09-08 20:15 #3 av: beem

Potatisblomman klarar nog inte vårt klimat. Jag övervintrar den i vanlig rumstemp med extraljus.


Anmäl
2013-09-08 20:55 #4 av: Halvdansken

Härdiga perenner kan man sätta i zon 1 i princip hela oktober. Jag har tex satt ner 60 lavendle isag. Och 200 lökar.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-09-11 09:16 #5 av: Åsa S


Varken potatisblomma eller vippjasmin är några perenner de är fleråriga växter som inte klarar vår svenska vinter utan de klassas mera som krukväxter eller patioväxter = de måste få övervintra frostfritt.

 

Elefantsvans vet jag inte vad det är och man hittar inget när man söker så jag kan inte uttala mig om hurpass tålig den växten är.

Anmäl
2013-09-12 09:51 #6 av: Bjornen

Potatisblomma och vippjasmin tål inte temperaturer under noll grader. Kan eventuellt räddas även efter en frostnatt.

Perenner kan planteras året runt, men är lättare att göra om marken är ofrusen. Vårblommande perenner planteras bäst på hösten och höstblommande på våren. Det kan vara bättre att plantera växter sent på hösten än tidigt på hösten. Vid all plantering bör plantorna vara ordentligt genomfuktade eter att ha stått i en hink med vatten. 

Anmäl
2013-09-12 13:02 #7 av: boro


Tack för svaren. Jag får ha dem i uterummet tills det blir frost och sedan be en väninna att ha dem i sin källare.

Fel namn, det är röd lejonsvans som jag har. De har jag kunnat plocka frön ifrån så förhoppningsvis kan jag rädda den.

 

Anmäl
2013-09-12 18:20 #8 av: Tant Grön

Vippjasminen kan du väl ha inne som krukväxt. Lejonsvansen är väl härdig så du kan ha den ute. Potatisblomman passar nog i din väninnas källare om det är ljust.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.