Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Morot med många spetsar

2013-08-07 21:30 #0 av: Caspia

Vad är det som gått på tok när en morot får fler än en spets, eller vad nu den rätta termen är? Skördade nyligen en med 13 st. För torrt? Blött? Något med jordens näringsinnehåll/gödning? Skadat frö? Att något (haren...) skadat blasten? Fler gissningar har jag inte.

Anmäl
2013-08-07 23:15 #1 av: Halvdansken

Vad jag läst så är det möjligen för hårt i jorden, eller mycket sten, så den delar på sig.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-08-07 23:52 #2 av: Caspia

Hmmm... Det är en för året ny pallkrage. Men det var en intressant tanke.
Här är en bild på rackaren. De här två är skördade samma dag. Resten av morötterna har varit helt normala.

Anmäl
2013-08-08 07:23 #3 av: Bjornen

Det finns många olika orsaker till att morötter får märkliga former. Vildmoroten som är ursprunget till vår odlade morötter har mycket spretiga rötter och knappast möjliga att äta.

Det kan vara genetiskt betingad och risken kan ökas genom insektsangrepp, torka, näringsobalans (förmodligen kaliumbrist), mekanisk skador (t.ex. vid gallringen), kompakt jord, stenar eller annat som är i vägen för rotens utveckling. Sannolikt kan även temperaturen också påverka risken. 

Anmäl
2013-08-10 17:53 #4 av: Anders 50

Vad jag hört så kan de bli sådana p.g.a. att roten störs när man rycker bort "grannarna" när man gallrar. (som Bjornen också säger)

I år fick jag ett tips om att klippa bort överflödiga vid gallringen. Gjorde så när de var ca 5-7 cm. Klippet tog jag bort.

Det gick fortare än jag trodde och än har jag inte hittat någon missbildad. 

Jorddjupet ska, enligt ett råd från en gammal odlare vara, så löst och djupt att man lätt kan köra ner armen till armbågen. :) Då blir de raka och långa.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.