Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Sniglar????

2013-07-23 09:37 #0 av: helisa

Jag har MASSOR av små sniglar (eller vad det nu är) i mitt trädgårdsland, förr om åren har jag haft lite på min sallad. Men i år är dom överallt, på potatisen, salladen, brytbönorna, jordgubbarna, sockerärtorna, dillen, luktärterna, krassen, tagetesen. Kan det bero på att jag i år verkligen dragit i gång en slags form av täckodling/odlingsbädd.

Anmäl
2013-07-23 09:54 #1 av: ikna

Jag har inte märkt någon skillnad på antalet sniglar när jag täckodlar med gräsklipp. När vi hade sniglar i mängder, så plockade vi upp ca 300 sniglar om dagen hela den sommaren. Efter det hade vi bara några få, kanske 100 på hela säsongen och efter det har vi bara någon enstaka varje år.

Bästa tiden att gå på snigeljakt är i skymning och gryning. Det är nattaktiva djur Blinkar Och de förökar sig snabbt!

Anmäl
2013-07-23 10:38 #2 av: helisa

Dom stora sniglarna jag har i övrigt i trädgården har jag stenkoll på, men dessa små som är enbart i grönsakslandet är galet många i år och dom äter upp allt. Har inte varit så tidigare år. Jag plockar lätt flera hundra om dan. Det värsta är ju att dom är så himla små så dom är svåra att få tag på  :(


 

Anmäl
2013-07-23 17:44 #3 av: ikna

Är det inte snigelbebisar då? Jag plockar dem med en sån där plasttång.


 

Anmäl
2013-07-23 18:13 #4 av: Woodland

Är de åkersniglar må tro? De ser ut som slemklumpar. Usch.

http://www.tradgard.org/kunskap/snigel/nyckel/bilder/tradgardssnigel2.jpg

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2013-07-23 23:20 #5 av: helisa

åkersnigel kan det vara, otyg är det iaf. dom äter upp rubb som stubb. men varför är det så många i år? Jag har täckt landet med gräsklipp i säkert 5 år utan dessa mängder, men i år är dom mig övermäktig  :(

Anmäl
2013-07-24 11:05 #6 av: boro


Eftersom du har dessa mängder tror jag att det är mördarsnigelar. Mängden beror på hur året tidigare har varit. Jag bor i Skåne och hade många snigelägg och små sniglar i våras och in i juni. Jag tog död på dem och nu har jag så torrt att det nästan inte finns några eller så ligger de långt ned i jorden och väntar på regnet. Man får aldrig ge upp utan hela tiden jaga efter sniglarna, annars tar de över. Prova med ölfällor. Glasburk eller plåtburk nedgrävda i marken. Det kan vara hälften öl och hälften vatten i burken. Små sniglar brukar inte kunna ta sig igen.  Jag har också provat med snigelgift, men skatorna tycks älska det mest. Trots stora stenar på locket lyckas de få bort det och giftet är borta.

Anmäl
2013-07-24 15:19 #7 av: ikna

Precis, har man stora mängder sniglar, brukar det vara mördarsniglar!

Det bästa sättet att utrota dem, är att helt enkelt plocka bort dem. Om man är ihärdig och inte ger upp, så har man fått bort de flesta på en sommar. Det bästa är så klart att plocka bort de små ungarna och äggen, då blir de i alla fall inte fler.

Jag upptäckte minst 500-1000 snigelägg under varmkomposten en höst! Hade de legat kvar, hade vi haft invasion igen!

Anmäl
2013-07-24 16:28 #8 av: Halvdansken

Det är stor skillnad på åker och mördarsniglar. Åkersniglarna är grå slemmiga saker som helt riktigt ser ut som en slemklump. Och de kan finnas i mängder!! Jag har själv större problem med dem än med spanjorerna.  

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-07-24 20:18 #9 av: Woodland

# 8

Det var så i min trädgård också men efter använding av en svag ammoniakblandning ser jag inte många nuförtiden.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.