Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Anlägga ny trädgård

2013-06-26 18:01 #0 av: LoAEmma

Hej! Kommer förhoppningsvis under nästa år få anlägga en helt ny trädgård (håller på bygger ett hus), och nu vill jag bara ha massvis med tips om vad som är fint i en trädgård!

Det är zon 7 vi talar om här, uppe på ett berg så det kan vara lite blåsigt.

Jag undrar även om det finns något program/någon sajt där man själv kan rita upp sin trädgård för att få en översiktlig bild på det hela?

Trädgården är ca en halv hektar stor.

Dela gärna med er, den här tråden hoppas jag kan leva på tills det är dags för första spadtaget i trädgården :)

Anmäl
2013-06-26 18:29 #1 av: Bjornen

Det första man bör tänka på är att få till ett lugnare läge med större buskar eller träd som hejdar blåsvädret. I ett öppet och blåsigt läge är de få växter som tycker om.

Anmäl
2013-06-26 19:04 #2 av: LoAEmma

Det kommer bli en häck runt om samt buskar :)
Vill gärna ha förslag även där :)

Anmäl
2013-07-10 19:19 #3 av: LoAEmma

Det lutar åt en syrenhäck, den växer upp hyfsat snabbt tror jag?


Anmäl
2013-07-11 06:51 #4 av: Bjornen

Syren växer relativt sakta under de första åren, men när de har etablerat sig växer de mycket fortare.

Anmäl
2013-07-11 15:13 #5 av: LoAEmma

Okej, lutar åt ungersk syren :)

Anmäl
2013-07-12 05:41 #6 av: VildaVittra

Stora stenblock kan skapa små mikroklimat åt växterna där det är varmare och med skyddat.

Jag är helt insnöad på permakultur, om du inte vet vad det är så är det att alla växter ska ha en funktion, antingen för att skörda eller att locka till sig pollinerande insekter.

Börja med taket i trädgården, äpplen och körsbär finns för din zon, buskar som kan passa är krusbär och havtorn.


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-07-12 08:15 #7 av: Bjornen

Med tanke på läget bör man vänta med att plantera äpplen och körsbär eftersom jag uppfattar läget mycket kritiskt för dessa sorter. Det finns ett fåtal sorter med zonbeteckning 6 och dessa kan lyckas i ett ombonat läge. Bland äpplen är nog Charlamoski (Ryssland), Rescue (Kanada), Farmors juläpple (Sverige) och Särsö (Finland) bland de härdigaste. Körsbär bör endast rotäkta sorter användas och Klarbär är nog den enda tänkbara.

De havtornsplantor som normalt finns i handeln (zon 5) är inte fullt härdiga i ditt klimat. Möjligen utan sortnamn. Det finns dock sorter som klarar mycket kallt klimat, men de säljs inte i Sverige. De odlas i det inre av Sibirien.

Den enda sort av krusbär som tål klimatet och finns i handeln är Hinnomäki (har zonbeteckning 6 men tål mera). En del nordliga sorter av svarta vinbär fungerar också bra men de bör endast odlas i  zoner 5-8, då de inte fungerar i södra Sverige. Enligt försök i Uppsala ger de inte någon skörd där eftersom det är för korta dagar för att bilda blomanlag. 

Generellt är det sällan vedartade växter har en zonbeteckning på 7, eftersom de inte har provodlats i sådant klimat, men vissa fungerar bra ändå. Man kanske bör undvika E-planta hos vissa arter, då de ibland har sämre härdighet än ospecifierade.

Anmäl
2018-07-07 13:04 #8 av: fridelfina

Tänkte haka på den här gamla tråden och fråga om havtorn eftersom det kom upp, går de att plantera i där det är solljus hela dagarna och behöver den några särskilda förutsättningar för att trivas mer än att man ska ha både han och honplanta? Bor i Stockholmsregionen.

   
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.