Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård

Våga låta gurkplantor övernatta ute

2013-06-25 19:46 #0 av: Chinilla

Jag håller varje dag på att bära ut och in mina gurkplantor till mitt lilla plastväxthus. De är nu så väldigt långa så det går snart inte att bära dom längre. Problemet är temperaturen som i plastväxthuset inte visar mer än runt 15 grader på morgonen. Det är med andra ord en bra bit under 15 under nätterna. Hur lite vet jag inte. Och 15 grader sägs ju vara minigränsen för gurkor. Jag står i ett vägskäl, antingen slutar jag bära dom snart och de får vara inne, eller så testar jag någon/några nätter ute för att se om det kan funka. Jag testar förstås bara en planta till en början i sådant fall.

Jag ville bara fråga er andra som har någon erfarenhet av gurkor hur det egentligen är med dessa gurkväxter. Är det såhär superkänsligt med gurkor, eller är det bara en överdriven rekommendation med 15 grader? Hur långt ner i temperaturen har det varit i era växthus när ni satt ut era? Hur långt ner har ni märkt att de klarat? Vad rekommenderar ni mig att göra?

Anmäl
2013-06-26 00:22 #1 av: fredrikh

Jag har haft mina ute på balkongen i några veckor nu och de växer väldigt ändå. Jag började som dig att bära ut och in varje kväll och morgon men orkade inte med det tillslut. På min balkong så är det med störst sannorlikhet under 15 grader under natten, förmodligen närmare 10. Jag har dock ett element med fläkt ute som får stå på under natten, vilket höjer tempen något. Hur som helst, för mig funkar det och de klarar av kylan, men det är inte något jag rekommenderar. Mitt förslag till dig är att ta in plantorna under några dagar men lämna en planta ute för att se hur den reagerar. Överlever den och växer så bör de andra klara det med :)

Anmäl
2013-06-26 06:55 #2 av: Bjornen

Hantering av plantor kan vara skadligare än låga nattemperaturen. Viktigt att endast vattna på morgonen och aldrig på kvällen som innebär hög luftfuktighet om natten. Hög luftfuktighet ger stor risk för svampsjukdomar.

Anmäl
2013-06-26 08:38 #3 av: Love-

Har haft mina ute sedan jag köpte dom och det funkar hur bra som

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl
2013-06-27 21:45 #4 av: Chinilla

Tack för svar. Glömde ju skriva att det är slanggurka jag har, så de är ju de känsligaste av gurksorterna om jag förstått det rätt.

Det blir nog så att jag testar att ha ute en av plantorna en natt. Troligtvis mellan fre-lör. Kommer hänga upp fiberväv runt den och eventuell även bubbelplast runt plantan om jag hittar något vettigt sätt att göra det på utan att skada plantan. Detta i sådant fall bara första nätterna. Är inte tänkt att vara så framöver, utan mest för att den ska klara omställningen.

Ja hanteringen har blivit väldigt svårt på två av dom. De är så höga att jag knappt når att hålla hela plantorna längre. Gällande vattningen så vattnar jag normalt sätt bara på morgonen, såvida de inte står och slokar på eftermiddagen vilket händer ibland, då häller jag på en skvätt till. De står just nu i väldigt små krukor. Ska planteras om så snart de står där de ska stå under natten. Kan inte klara av att bära dom ut och in i hink.


Anmäl
2013-06-28 09:21 #5 av: Love-

Jag har också slanggurka har dom ute går hur bra som har redan skördat en gurkar och har många på väg

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl
2013-06-28 23:08 #6 av: Chinilla

Det låter bra. Men menar du verkligen att de är ute, eller har du dom i ett växthus?

Anmäl
2013-06-29 08:00 #7 av: Lorita

Nu är det som kallast på morgonen innan solen börjar värma, inte mitt på natten. Sätt in en min/max termometer i växthuset får du se. 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-06-29 10:50 #8 av: Love-

#6 Dom står helt ut äger inget växthus 😊 mina föräldrar har också sina ute

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl
2013-07-01 12:47 #9 av: Lill-Kisse

Jag sätter frön ute på friland, när jag tror att risken för nattfrost är över. På påsen står att de kan växa på friland i gynnsamt läge, men särskilt gynnsamt är det inte i mitt grönsaksland och går bra ändå.

Mina gurkor brukar komma något lite senare än de köpta hos grannarna, men det gör inget tycker jag.

Anmäl
2013-07-02 07:17 #10 av: Chinilla

Gurkplantorna är nu ute dygnet runt. Det har gått bra! Pustar

Love: Oj blir verkligen förvånad över att det fungerar att ha slanggurka ute. Överallt där jag läst tycker jag att det stått att de behöver stå i växthus. Men det var ju positivt att de klarar så mycket mer än man trodde. Ler

Lorita: Jo jag hoppas hitta någon billig min/max termometer så man kan se hur lågt och högt det egentligen går. svårt att gissa sig till.

Lill-Kisse: Som jag sade till Love är jag förvånad över hur slanggurka klarar sig ute, utan växthus. Men det låter ju jättebra i sådant fall. Däremot att frilandsgurka kan vara ute känner jag till. Har en sådan påse också och har haft mina funderingar på om jag kanske skulle ta och så ett par frö. De hade jag i sådant fall tänkt ha helt ute. Får inte plats med mer i växthuset. Skämtar


Anmäl
2013-07-03 07:03 #11 av: Bjornen

Största skillnaden är vilken sort det är. Det finns både frilandssorter och växthussorter. F1-hybriderna är växthusgurkor som dock kan odlas på friland i riktigt bra läge som mot en vägg.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.