Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Nånting äter upp mina växter?!

2013-06-25 13:32 #0 av: Solaika

I flera år nu har något ätit upp bladen på mina liljor och bladen på min krusbärsbuske.. Men jag har aldrig sett något och blommorna och bären har fått vara ifred så jag har inte brytt mig så mycket. Men i år ser jag något riktigt äckligt på liljorna.. 

Det ser ut som larver.. orangea.. de allra flesta av dem är täckta med något som bokstavligen ser ut som bajs. Nån som har en aning om vad det kan vara? Så himla äckliga!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2013-06-25 21:27 #1 av: Åsa S


Det är nog liljebaggar du har deras larver täcker sig själva med avföring för att göra sig själva mindre intressanta för fiender. Den vuxna baggen ser ut som en röd avlång skalbagge. De äter bara på liljeväxter.

 

(Krusbärsbusken kan ha nån stekellarv de sitter under bladen och har ungefär samma färg som bladen man måste inspektera ofta för att se dem när bladen väl är borta har de ofta gått ner i marken för att förpuppa sig)

Anmäl
2013-06-26 10:53 #2 av: Solaika

Ah.. Ja, baggarna har jag sett men aldrig larverna förut.. Bläää, hur blir man av med dem?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2013-06-27 21:42 #3 av: anki1


jag plockar o dödar dom. Förr om åren när angreppet ar riktigt stort, klippte jag bort alla liljor några år. för att svälta ut liljebaggarna. Det lyckades ganska bra. Nu är det bara någon enstaka bagge kvar. så himla synd att dom är så vackra.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2013-07-01 10:20 #4 av: Solaika

Ja, inte känner jag för att klippa ner mina vackra blommor.. men jag kanske får överväga det. För iår är dom MÅNGA de där läbbiga baggarna :(

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2013-07-01 12:51 #5 av: anki1

ja det kändes ganska hårt, när jag gjorde det. men angreppet var så stort. Det tog nämligen några år innan jag förstod att de där vackert röda skalbaggarna var skadedjur. Men nu är de under kontroll. Jag hittar inte så många nu mer och dom jag hittar blir inte gamla. hihi.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.