Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Attack mot gräsmattan!

2013-06-09 21:23 #0 av: rogerth

Trädgårdborren (pingborren) har den fula ovanan att första veckorna i juni, varje år, svärma och lägga sina ägg i min gräsmatta. Den blivande avkomman lever där på gräsets rötter och blir en stor fet larv till sensommaren/hösten.

Ovanstående innebär att skatorna i trakten upptäckt ett nytt, tydligen välsmakande, matställe. De rycker upp stora torvor i gräsmattan för att mumsa i sig de feta vita larverna, medan gräsmattans ägare ilsket funderar på hur man enklast skaffar sig en luftvärnskanon eller hagelbössa.

I år har jag dock lagt min energi och strategi på att förebygga eländet genom att ställa ut ett antal gula vattenfyllda plastkärl på gräsmattan. Syftet är att, så långt möjligt är, eliminera de trädgårdsborrar som ännu inte har tagit sim”borrar”märket.

Strategin har lyckats över förväntan. Tyvärr finns det fler skadegörare än jag har plast kärl.  På bilden ses två av de gula plastkärlen efter några timmars ”jakt”. Kriget fortsätter!

/RTH

Anmäl
2013-06-10 09:15 #1 av: Bjornen

Pingborren lever 2 år som larv och de feta larverna är inne på sitt andra år. Ju finare gräsmattor man har desto större är riskken för kraftiga angrepp. Riktigt kraftiga angrepp kan förstöra hela gräsmattan och allt gräs dör. Olika örter som en del kallar ogräs gör gräsmattan mindre angripen. 

Gul är en färg som de flesta insekter drar sig till. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.