Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdens byggprojekt

Humlor och bin behöver lite hjälp

2013-05-28 19:27 #0 av: Jalking

Jag har byggt ett humlebo hemma på tomten enligt instruktioner i en bok om fågelholkar.

Jag började med att gräva en grop i en sluttning och lägga ner en slang med 10 mm innerdiameter. Jag gjorde några hål i slangens undersida så att ev. vatten kan rinna ut.

Anmäl
2013-05-28 19:28 #1 av: Jalking

En upp-och-ner-vänd blomkruka placerades över slangen, sen grävde jag igen gropen så att bara några cm av slangen syntes, och la tillbaka gräset ovanpå.

Anmäl
2013-05-28 19:30 #2 av: Jalking

Här syns hur slangen sticker ut.
Vad jag inte fattar är hur f-n en humla ska hitta en 10 mm slangöppning i hela min gräsmatta, tänka "Aha, en slang. Längre in finns nog en bostad för mig och hela min släkt. Perfekt!"

Anmäl
2013-05-28 19:32 #3 av: Jalking

Humlorna har fått lite hjälp att hitta sitt nybyggda bo. Nu återstår bara att lära humlorna att läsa.
Den lilla skylten är också god hjälp för mig när jag kommer med grästrimmern. Jag vill ju inte förstöra boet.

Jag skrev ut skylten på skrivaren och laminerade den.

Anmäl
2013-05-28 19:45 #4 av: Tant Grön

Vilken bra idé. Själv har jag byggt och satt upp en holk för solitärbin, och idag såg jag hur en stor humla var där och kikade. Och då började jag fundera om man inte kunde göra något bo för humlor.

Hur lång skall slangen vara, och går det lika bra med en vanlig slät vattenslang?

Anmäl
2013-05-28 19:55 #5 av: keptak

Härligt! Ha gärna råttbajs i boet. Humlorna gillar det. Har du inga råttor själv gå till något zoo och fråga om du kan få lite när de rengör burarna.

Anmäl
2013-05-28 19:59 #6 av: Jalking

Vattenslang går antagligen lika bra. Jag gjorde slangen så lång att den mynnade mitt under krukan. Den lutar lite neråt med en böj på slutet för att komma upp genom "golvet" i krukan.
Enligt boken jag läste i får slangen luta så mycket som 45 grader neråt. Där grävdes krukan ner i slät mark, jag byggde i en slänt.

Glöm inte att göra några hål i slangen där den är som lägst så att den inte blir vattenfylld.

Anmäl
2013-05-29 17:12 #7 av: Halvdansken

Jag har fått ett humlebo i woodlandet utan att göra ett dugg. Det är gamla sorkgångar som nu återanvänds. Kul att se dem när de flyger in.

Har också bin som lagt ägg i en gammal Ivarhylla som står på terassen. En speciell sort som lägger ett ägg i ett hål och murar igen det efter sig.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.