Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Hästgödsel?

2013-05-21 10:40 #0 av: healing-mammut

Undrar om man måste låta hästgödsel ligga och "dra" innan man blandar det i tex pallkragar innan plantering/sådd? Vi har ett stall i närheten där vi kan hämta säckvis. Det innehåller både spån och halm, men det spelar väl ingen roll? 


Anmäl
2013-05-21 22:57 #1 av: Bjornen

Färsk barrspån innehåller terpener som är skadlig för många växter. Det bör vara omkring 1 år gammalt innan det har försvunnit tillräckligt. Hästgödsel är en varm gödsel och innehållet av kväve försvinner fort. Efter ett år är kväveinnehållet i stort sett borta

Anmäl
2013-06-01 20:59 #2 av: healing-mammut

Tack :) 

Men kan jag tolka ditt svar som att det är att föredra kogödsel framför hästgödsel då?

Jag är precis i färd med att starta en ny "pallkrage-koloni" och tänker att det måste väl vara bra att ha i lite växtrester (gamla trädgårdsrester och stallrester) i pallkragarna för att få dit maskar och sånt, eller? Men är det kanske lika bra med köpt kogödsel och köpt jord i säckar?

Om man ska ha grönsaker i - vad ska man då tänka på? Ja förutom att det bör vara ekologiskt så klart :) 

Jag tänkte mig squash, jordgubbar, ruccola/plocksallat, mangold, potatis och kanske lite bönor eller nåt som inte är så svårt. Tomater kanske, eller är det knepigt?


Anmäl
2013-06-02 06:52 #3 av: Åsa S

Jag gödslar nästan enbart med hästgödsel eftersom det tippas en stor sån hög rätt ofta nere på odlingslotterna och sedan betalar man 10kr skottkärran och det växer väldigt bra och jag får fina grönsaker MEN hästgödsel går inte genom 4magar som hos korna = mycket ogräsfrö överlever hästens matsmältning.

Anmäl
2013-06-07 00:04 #4 av: annslycka


Jag bor på hästgård och våra hästar står på torv. Det är bra om gödsel får bränna först, minst 6 månader. Lägger gödsel i svarta plastpåsar som får stå i en solig hörna. Sticker några hål i påsen så syre kommer in. Tror att om man vattnar den då och då så blir den ännu finare. Det har nog något med mikroorganismer att göra tror jag. I våras, typ början av mars la jag färsk gödsel i botten på odlingslådan och sen ny fin jord ovanpå. Varmt och gott. Kunde sen plantera tidigare i just den lådan. Ingen tjäle:)

Anmäl
2013-06-07 20:30 #5 av: [T-Fia]

Fast jag har använt färsk gödsel av olika djur, och blandar man det med jorden funkar det finfint. När jag var barn hade vi sådär ett halvt hektar grönsaksland och där slängde vi på vinterns gödsel och fräste ner.

Anmäl
2013-06-08 07:03 #6 av: Bjornen

#4. 

Typisk varmbänk.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.