Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Frostkänslig

2013-05-18 19:46 #0 av: helisa


Hur pass frostkänslig är tex petunia och tobaksblommor?  Jag bor i zon 4.

Anmäl
2013-05-18 20:14 #1 av: Åsa S


Väldigt frostkänsliga de kan få frostskador innan det ens går under 0

Anmäl
2013-05-18 23:57 #2 av: Bjornen

Späda avhärdade tobaksplantor i rosettstadiet tål lite frost. Blommor och knoppar tål inte frost. Frosthärdigheten skiljer lite mellan olika arter och bondtobak är nog den tåligaste och äkta tobak den känsligaste.

Petunia som är ordentligt avhärdade tål omkring 2 minusgrader och på hösten något lite mera. Million bells tål dock inte frost och Surfinia tål mycket litet, "piratsiurfinia" och praktpetunia klarar omkring 1 minusgrad.

Nu kan man aldrig säga en exakt gräns när frostskador uppstår. Det beror på fuktighet, frostlängd , upptiningshastighet osv. Krasse (tål normalt inte noll grader) har klarat 4 minusgrader utan frostskador. Astrar blev frostskador vid endast någon tiondelsgrad kallt, trots att de normalt tål omkring 6-7 grader kallt.  

Anmäl
2013-05-19 19:50 #3 av: helisa

Jag har haft en avhärdningsperiod ute i växthuset med mina plantor, som har sått där i nästan 1 mån nu, första halvan täckt av fiberduk men sen utan. Ingen som helst värme på där heller. Jag vet att vi haft några nätter med frost. Men som sagt har dom klart sig kanon där.  :) Men jag låter dom väl stå nån vecka till innan jag slänger ut dom i rabatterna  :)


 

Anmäl
2013-05-20 13:24 #4 av: Linnea

#1 Det är skillnad på frostskador och kylskador. Frostskador uppstår enbart när det fryser.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-05-20 14:22 #5 av: Bjornen

Hos oss är frostskador blad, blommor eller späda skott som fruset genom temperatur under noll grader. Kylskador uppstår på vedartade växter som utsätts för intensiv kyla och även kylförvarade växter och resultatet blir att rötter, vedartade stjälkar osv. skadas genom torka.

Rimligen borde kylskador även uppstå på mera exotiska växter som utsätts för lägre temperaturer än lämpligt och mjukdelar skadas av låga temperaturer fast det inte är under nollstrecket.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.