Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Aktiviteter och evenemang

Förbud mot att odla egen mat på gång!

2013-05-18 11:30 #0 av: Seglarina

Jag har insett att vi befinner oss mitt i en skräckfilm.

EU och svenskapolitiker håller på att införa starka restriktioner för hantering av fröer. Vi ska tvingas köpa patenterade fröer från multinationella jättar. Förbjudas att spara frön från egna växter och dela med oss. Om detta blir verklighet kommer vi inte äns få dela på egna plantor, eller till exempel spara sättpotatis om man vill.

"Jordbruksverket med Eskil Erlandsson i spetsen vill dra åt tumskruvarna för de hundratals småföretagare som livnär sig på att saluföra specialiserade, näringsrika och välsmakande grönsaker. Från och med årsskiftet ska det kosta 3000 kronor att registrera en köksväxt i Jordbruksverkets register. Dessutom måste man betala 2000 kronor per år för att uppgifterna inte ska raderas. Det är något som inte stämmer här…"

Texten ovan är hämtad från: http://www.bytafroer.se/regeringens-nya-eu-direktiv

Dessutom är Monsanto inblandad så det lär inte sluta med kontrollen utan vi kommer att bli tvugna att köpa GMO fröer från Monsanto och liknande lättar som till exempel tagit fram grönsaker som inte ger frö så att vi ska bli tvugna att köpa nästa år igen från dom. 

Det finns redan länder i Sydamerika där man i princip inte kan köpa andra fröer än de GMO manipulerade. Om vi inte ska ha det så hos oss också så gäller det att säga ifrån NU.

Lördagen den 25 maj kommer det att ske demonstrationer runt omkring i hela världen mot detta. Var med och säg ifrån du också.

http://www.march-against-monsanto.com/

Som det verkar än så kommer demonstrationer att äga rum i Sverige i Stockholm, Falkenberg och Växjö. Men även Götegorg har jag fått veta även om det inte finns med på listan ännu. Jag håller på att kolla upp detta.

Jag ser en stark parallell till nasisternas härjningar under andra världkriget och DOM MÅSTE STOPPAS!!!

Anmäl
2013-05-18 11:34 #1 av: tlover

sesam och andra fröbytargrupper går var jag förstår säker däremot eftersom det är själva försäljningen av annorlunda fröer som stoppas inte byten.

men det är ju en steg i fel riktning hur som helst

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 11:34 #2 av: Seglarina

Här kan du skriva på en protestlista:

http://www.change.org/petitions/ministers-of-the-swedish-government-kick-monsanto-out-of-sweden

Anmäl
2013-05-18 13:57 #3 av: anki1

Jag har skrivit på. vill absolut inte ha med GMO fröer att göra. Ingen vet vad såna ställer till med i framtiden.

Anmäl
2013-05-18 14:02 #4 av: Tant Grön


Jag har också skrivit på. Odlar mycket eget frö och tänker fortsätta med det.

Anmäl
2013-05-18 14:04 #5 av: anki1

och jag vill köpa de fröer jag vill utan godkännande av EU

Anmäl
2013-05-18 14:12 #6 av: Seglarina

#1 skrivet av tlover Visst går dom emot. Men om vi inte gör något nu så kommer de och alla vi som köper fröer fritt, delar med oss av vad vi själva ha och så vidare att bli kriminella. Monsanto och andra multinationella företag har miljoner som dom kan slösa på att påverka politiker i deras riktning. VI har bara oss själva. Fröbytargrupperna har väldigt långt ifrån samma förmåga att påverka, vi måste därför hjälpa dom.

Det är därför vi måste agera nu, inte bara låta andra gör det.

Anmäl
2013-05-18 14:16 #7 av: tlover

#6 det är ju det jag menar med att det går i fel rikting, men för folk som inte vill stödja dom ekonomiskt men ändå vill odla finns det fortfarande sätt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 14:53 #8 av: Seglarina

#7 skrivet av tlover

"inte vill stödja dom ekonomiskt men ändå vill odla finns det fortfarande sätt" Hur menar du? vilka dom? vilka sätt?


Anmäl
2013-05-18 15:08 #9 av: Mabrotnosh

Är detta på riktigt verkligen?

Anmäl
2013-05-18 15:50 #10 av: Seglarina

#9 skrivet av Mabrotnosh  tyvärr är det så

Läs denna länk: http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/ny-eu-lag-kriminaliserar-all-odling-med.html

Citat ur länken: "Vi ska också komma ihåg att svensk tillämpning av EU-lagar alltid syftar till att vara bäst i klassen. Straffskalan för att ta egna fröer eller egen potatis till utsäde är inte specificerad, men vi kan väl vänta oss fängelsestraff i nivå med nrakotikabrott för detta. Var väldigt noggrann med att slå bort alla växter som självsår sig i din trädgård framöver - tar sig någon förvildad planta är du kriminell.

Så ut och njut vi som odlar, oavsett om det är privat, kommersiellt, amatörmässigt eller som hembrukare. Denna vår är en av de sista där vi kan plantera eget utsäde."

Anmäl
2013-05-18 16:10 #11 av: Mabrotnosh

Det är ju bara hel knäppt. Fängelse för att odla själv? Men våldtäkt är ok? Nej urs...jag bryter mot lagen iallafall.

Anmäl
2013-05-18 16:21 #12 av: Seglarina

Vi kommer att vara många som gör det. Det viktigaste just nu är emellertid att protestera så mycket vi kan, sen om vi förlorar och vi hamnar i "Det fjärde riket"( lämför tyskland tredje riket) så blir vi många som kommer att vara kriminella.

Faktum är att lagar har redan antagits i EU som stöder denna inriktning.

Anmäl
2013-05-18 16:37 #13 av: Sehvrin

Jag har skrivit på en protestlista, men vill göra mer. Nåt förslag på vilka politiker man ska mejla?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2013-05-18 16:48 #14 av: tlover

#8 man får fortfarande byta bort eller ge bort eller odla fram egna fröer som inte ska säljas. Det är "endast" dom fröer som säljs som står under den lagen, men somsagt det är fortfarande påväg åt fel håll för vem vet när dom vill ändra litegranna på lagen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 17:17 #15 av: Seglarina

#14 skrivet av tlover Eventuellt ja

Sen tycker jag det är en mycket klen tröst i sammanhanget. Kan någon förstå hur den svenska regeringen resonerar. Allt är avreglerat. Vi ska välja telefonoppertör, elbolag, dagis och skola till våra barn. Åldingsvård ska man också välja och apotek. Det är helt ok att skattepengar försvinner till riskkapitalbolag och slutar i ett skatteparadis någonstans. Men när man går ut till sin täppa så ska man inte få välja vilken rödbeta man ska sätta. Det är bara inte helt klokt.

Byta frön med varandra ja. Men de små fröfirmor som finns i landet och som utvecklar speciella fröer för vårt klimat och för mindre grupper så som invandrare, så att de kan få härdigare växter som dom känner till hemifrån. Varför ska dom inte få finnas.

Detta förslag påminner mig på ett ohyggligt sätt om nasisternas härjningar under andra världskriget. Nu är det ett krig mot moder jord.

Anmäl
2013-05-18 17:21 #16 av: tlover

#15 Impecta hade fixat (namninsamling) så att det skulle finnas undantag för vissa slags fröer, vilka minns jag inte riktigt men jag tror det var vissa äldre sorter eller ovanliga sorter som skulle kunna bevaras (ev att det skulle vara lägre "pris" på vissa sorts fröer) men jag minns inte exakt, detta är ju ganska gammalt nu så det var ett tag sen jag läste om det

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 18:51 #17 av: Seglarina

#16 skrivet av tloverTycker du det låter bra, att vissa fröer kan undantes?

I länken ovan ståer det: "
Framöver kommer antagligen röken hänga tätt över de svenska odlingslandskapen under odlingssäsongen, när berörda myndigheter med polisens hjälp eldar upp fält för de odlare som inte kan visa dokumentation över inköpt utsäde. Vi måste ju vara bäst i klassen. Kom också ihåg att det är tillåtet med hårdare lagstiftning än EU-lagen, vilket Sverige alltid tillämpar när det gäller jordbruket, eftersom man aktivt vill motarbeta jordbruk i Sverige.

Oavsett tolkning så står det helt klart i lagförslaget att bönder - professionella odlare - inte får använda eget utsäde.

Det ska också startas en ny EU-myndighet för att tillse att lagens implementation följs av medlemsländerna.

Viktigt tillägg. Defintionen av att erbjuda fröer på marknaden är följande i lagen:

"Article 3 page 25 (5) ‘making available on the market’ means the holding for the purpose of sale within the Union, including offering for sale or for any other form of transfer, and the sale, distribution, import into, and export out of, the Union and other forms of transfer, whether free of charge or not
(6) 'professional operator' means any natural or legal person carrying out
, as a profession, at least one of the following activities with regard to plant reproductive material:
(a) producing;
(b) breeding; EN 26 EN
(c) maintaining;
(d) providing services;
(e) preserving, including storing; and
(f) making available on the market.;"

Det är helt tydligt att man inte under några omständigheter får ge bort fröer, rötter, sticklingar eller plantor till varandra då detta räknas som att göra dem tillgängliga på marknaden. Alla som odlar producerar för övrigt reproduktiv material."

Min engelska klarar inte att läsa lagförslaget i orginal, men vore kanon om någon ville göra det: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/docs/proposal_aphp_en.pdf och då inte de första 5 sidorna som är lite blaha och inte gäller som lag.

Anmäl
2013-05-18 18:52 #18 av: HellviHumle

Jag förväntar mig då att all min kirskål kommer att konfiskeras? Glad

HH


Anmäl
2013-05-18 19:11 #19 av: anki1


Samma här. :-D

Anmäl
2013-05-18 20:26 #20 av: tlover

#17 ju fler fröer som det är enklare för småföretag att använda ju bättre tycker jag även om det "var bättre förr" så är ju lite bättre än inget.

och jag har inte sagt att dom som odlar för försäljning kommer att få det lätt bara att det inte ä riktigt så illa får hobbyodlare än.

Du behöver inte bevisa nått för mig jag vet redan att det är illa och det har jag gjort i flera år och jag har skrivit under protestlistor i flera år också varav åtminstånde en ju gjorde så att det blev lite enklare om än inte helt borttaget

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 21:16 #21 av: Seglarina

#20 skrivet av tlover

Bra! Jag har helt nyligen upptäkt detta och förfasas änd in i själen.

#13 skrivet av Sehvrin 

Några politiker vet jag inte men på lördag den 25 maj kommer det bli demonstrationer på många håll på hela jordklotet.

I Sverige (som jag känner till) Stockholm, Växjö, Falkenberg och Göteborg

http://www.march-against-monsanto.com/p/blog-page.html

#18 skrivet av HellviHumle och #19 skrivet av anki1

Det kan onekligen bli en del dråpliga situationer. I mitt trädgårdsland som jag hyr har den förra huresgästen haft en Jättebalsamin. Den har fröat av sog något helt otroligt, det finns plantor presis överallt.

Vem bär ansvaret? Den förra hyresgästen som satte dit Jättebalsaminen, Fastighetsägaren eller jag som nu ränsar bort allt vad jag kan, men kommer att missa en hel del.
Funderar


Anmäl
2013-05-18 21:20 #22 av: tlover

#21 som sagt det är folk som tjänar pengar på fröerna som råkar illa ut, du som privatperson behöver ännu inte oroa dig och det gäller bara matväxter så nån förvildad prydnadsväxt behöver man defenitivt inte oroa sig för

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-18 21:57 #23 av: Seglarina

#22 skrivet av tlover

Det där med Jättebalsaminen var ett skämt. Men jag är orolig. Jag är inte en person som samlar fröer av mina växter och sätter nästa år (kanske får börja). Jag vill titta i frökatalogerna och drömma om nya blommor och grönsaker. Att det ska krävas serifiering som kostar fröframställaren en massa pengar, som då gör att vi får färre fröer att välja på. Dessutom utarmas den biologiska mångfalden. Det är sjukt det hela. Jag tror inte att vi ska vara lugna och hoppas att det värsta inte sker. Blir de små fröfirmorna påverkade så blir vi det ocksä. Det kan inte finnas ett enda vettigt argument för att man ska behöva göra på detta sätt.

Den borgerlige regeringen är tydligen positiv till GMO, vilket får mig att undra om dom hatar Sverige och det som är svenskt. Dom har sålt ut allt: dagis, skolor, äldrevård, apotek. Våra skattepengar hamnar i riskkapitalisters fickor med slutdestination skatteparadis någon stans. Nu vill dom förstöra vår odlingsglädje och göra så små fröfirmor som hittar nya fröer för smala nicher försvinner, med arbetslöshet som följd. Fröer till exempel speciellt för nordsverige, med dess speciella förutsättningar och för invandrare som vill kunna odla den grönsak de är vana vid hemmifrån i vårt kalla klimat. Med en registreringsavgift på 3000kr och en årligen återkommande avgift på 2000kr för att behålla licensen så kommer dessa fröer att försvinna.

Det är inte en bagatell!!!

Anmäl
2013-05-19 06:17 #24 av: tlover

#23 jag anser att oroa sig ska man göra på saker man kan förändra, för även om man lätt kan skriva under listor (vilket du har gjort) och sprida vidare budskapet (vilket du har gjort)  så tjänar dom små fröföretagen inte på att du går och oroar dig och inte har ork över den dagen det kan behövas mer än en underskrift.

Skulle jag oroa mig för allt som jag inte kan påverka skulle jag nog dött av en hjärtattack vid 23 eller så.

Jag har gjort det jag kan göra och jag tänker inte oroa mig för det jag inte kan förändra just nu då tar jag helldre och koncentrerar mina krafter på nått annat (tex att lära mig fröodla) men det gör inte att det blir en bagatell och det har jag aldrig sagt heller.

Sesam har ju en egen katalog (med massor av spännande sorter däremot nästan inga bilder) och man behöver inte fröodla själv för att vara med i föreningen. Jag och min man har varit med i flera år nu och i våras efterfrågade vi våra första frön och vi ska försöka att fröodla i år. Vi har som mål att bli geseller men det betyder inte att vi kommer komma dit snabbt
 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-19 08:56 #25 av: Sehvrin

#21 Fast den marschen handlar ju om en helt annan fråga. Det handlar ju om att man vill förbjuda GMO. Även om det är de stora bolagen som sysslar med GMO som har lobbat fram förslaget om begränsningen av försäljning av fröer så är det inte samma sak.

Jag är generellt sett inte emot GMO, så länge man använder försiktighetsprincipen. Sen att Mosanto verkar använda sig av mobbarfasoner är givetvis riktigt illa, men även det är en helt annan fråga.

Jag är däremot helt emot att man begränsar vad människor får odla (så vida växterna inte förbjuds på grund av att de kan användas för drogframställning eller att de kan bli "agressiva" invasiva arter).

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2013-05-19 10:55 #26 av: Seglarina

Det är väldigt nedslående att bata tänka att lilla jag kan ju ändå inte påverka, det är väl så att otrevligheter i världen sker, för att vi inte protesterar mot dumheter. På något sätt känns det så svenskt att säga att man minsann ägnar sig åt det man kan påverka. Problemet kan vara att man då en dag upptäcker att handlingsutrymmet krymper och till sist kan man inte röra sig als.

#25 skrivet av Sehvrin 

Jag tror att det hänger ihop. Detta är första steget på att förstatliga frötillverkning och sedan kan man ta nästa steg. Mosanto är ett skitföretag och ska stoppas i vilket fall som helst. GMO och försiktighet, hur ska man kunna kontrollera att alla är försiktiga?

På Facebook har det startas en grupp en en tjej :Fröupproret. På 30 timmar var det 2000 medlemmar. Jag tror visst vi kan göra saker.


Anmäl
2013-05-19 11:36 #27 av: anki1

Hmmm Läste just en insändare i Expressen Om EUs förbud mot fröodling. Man blir kriminell även om växterna förökar sig själva. Jahapp. har dom inget bättre att ta sig för där nere i Bryssel? Nä Det är bara så befängt detta. Hoppas att dom förstår idiotin i detta. Någon klok måste det väl finnas.

Anmäl
2013-05-19 15:09 #28 av: VildaVittra

#27 Jag tror faktiskt inte att det finns det. Jag har studerat ett flertal olika naturvetenskapliga ämnen på universitet och något man alltid får höra från de olika fakulteterna är att om man ska skicka en vetenskaplig rapport till en politiker, så får den vara max en A4 då de annars inte läser den. Tror du man ens får med det mest viktiga på den lilla pappersbiten?

Tyvärr lyssnar inte alltid politiker ändå. Hallandsåsen är ett utmärkt exempel på när politiker sket i all forskning och alla avråd som kom in från geologer och miljövetare.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-21 12:19 #29 av: Jalking

Politiker får alldeles för sällan stryk!

Anmäl
2013-05-21 13:57 #30 av: Seglarina

#27 skrivet av anki1 Det är inte riktigt så illa än, men vem vet när förslaget är färdigt eller vid nästa revidering. Det är därför det är bra att handla nu!

Anmäl
2013-05-24 16:41 #31 av: Kimji

Har inte orkat läsa allt som står här. Men jag tycker att alla som är oroliga ska läsa detta.

http://www.grusoguld.se/eus-nya-frolag-kan-bli-en-forbattring/

Anmäl
2013-05-24 19:27 #32 av: HellviHumle

En "intressant" skrivning!
http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/uppfoljning-nya-fro-lagen.html

HH


Anmäl
2013-05-24 20:02 #33 av: Seglarina

#31 skrivet av Kimji Jo så förstår jag också lagförslagt om jag läser det rakt upp och ner. Men långt ner i texten finns en länk till denna artikel: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kemiforetag-tar-makten-over-maten_5559341.svd

Det jag är rädd för ar att politikerna i EU inte kommer kunna stå emot kemijättarna lobbying och att lagen succesivt kommer att hårdna.

Det står i texten att man ska kunna byta frön och växter med varandra, aööa de som säljer på Tradera då, kommer de inte att kunna fortsätta med det?

Samtidigt avslutas texten med:

Agneta Börjeson på Sesam har ett råd till den som vill engagera sig.

– Bästa sättet är att börja fröodla själv. Gillar man en sort, oavsett om den är ny eller gammal, ska man inte tro att andra gör jobbet i all evighet. Sesam har fröodlingskurser och det har även en del länsstyrelser.

Varför då? Jag vill kunna köpa frön nu och i framtiden till spännande växter som jag gör nu. Är det bara Sesam som gör gratisreklam? Jag har, just nu inte så stora odlingsmöjligheter, men jag vill ha framöver. Hur får jag fram frön då? Och mina barn kommer dom kunna köpa frön. Jag tycker att Agneta Börjesonförslag låter  som om det trots allt kan komma att bli begränsat.

Anmäl
2013-05-25 23:44 #34 av: Kimji

Personligen är jag inte särskilt orolig. Över hela världen pågår ett massivt arbete med att bevara så många växtsorter som möjligt. Det finns enorma lager med fröer som kyls ner för att bevaras åt framtiden på t.ex. Svalbard. Detta engagemang, det faktum att odling är något så grundläggande mänskligt och historiskt viktigt i kombination med att det i sort sett är omöjligt att kontrollera privatpersoner gör att jag har svårt att tro att det kan gå allt för mycket åt skogen.

Anmäl
2013-05-26 19:38 #35 av: AnnaGreta

Lagförslaget handlar inte om något förbud mot att odla egen mat. Lagen ska överhuvud taget inte gälla odlare, utan de företag som säljer utsäde och plantmaterial. Läs gärna här:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter/forslagomnyaeuregler/fragorochsvaromnyareglerkringutsadeochplantor.4.2ae27f0513e7888ce2280008619.html

Anmäl
2013-05-26 23:48 #36 av: HellviHumle

Man har lyckats tvinga fram märkning av alla hundar, hästar, grisar, nöt, får och getter. Snart också alla katter. De  kan hitta på vad fan som helst och kan genomdriva det också. Se upp!

HH

Anmäl
2013-05-27 07:58 #37 av: Kimji

#37 Det är ju helt orelaterat.

Anmäl
2013-05-27 10:48 #38 av: MoaL

AnnaGreta har rätt, men hennes länk funkar inte, så här är den igen:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter/forslagomnyaeuregler/fragorochsvaromnyareglerkringutsadeochplantor.4.2ae27f0513e7888ce2280008619.html

Citat:

Planerar EU att kriminalisera odling av frö och plantor som inte är godkända av EU?

Nej, ingen kriminalisering föreslåsLagstiftningen gäller inte alls för den som odlar utan för de som säljer utsäde och plantor. Byte mellan privatpersoner omfattas inte heller.

Glad

Här är själva förslaget för den som vill läsa:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:SV:PDF

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2013-05-27 22:51 #39 av: HellviHumle

En annan länk som är värd att läsa. 

HH

Anmäl
2013-05-28 00:11 #40 av: Torparmor

#38 Javisst, men vad betyder det för dig och mig som odlar? Jo Mycket färre möjligheter att välja frösorter. Förra gången lyckades man förändra texten så den inte slog så hårt. Nästa gång kan det bli värre så protester behövs verkligen. När väl de små företagen slagits ut blir våra valmöjligheter färre. Och hur många av oss är duktiga på fröodling?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-05-28 08:02 #41 av: tlover

#40 har man stor vänkrets som odlar så behöver man ju bara bli duktig på att fröodla en eller två sorter och sen kan man byta med varann för många sorter ger massor av frön.

Går man med i sesam så får man ju massa info om hur man fröodlar och man behöver inte fröodla för andra bara för att man är med i sesam. vi har varit medlem i flera år nu men i år kommer det bli det första året vi testar att fröodla.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-28 13:13 #42 av: Seglarina

#41 skrivet av tlover 

Varför är det ok att bara kunna byta fröer med vänner? Jag har ingen stor vänkrets, då kan jag inte odla, eller? Hur går det för alla dem som säljer fröer och plantor på Tradera?

Anmäl
2013-05-28 14:51 #43 av: tlover

#42 jag försöker bara komma på lösningar.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-30 20:00 #44 av: HellviHumle

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:SV:PDF

För den som vill läsa själv!

HH

Anmäl
2013-06-02 21:28 #45 av: Ove-D

Jag undrar hur straffskalan skulle se ut... Du har odlat 30 plantor med paprika och gett bort/sålt 25 plantor till vänner och bekanta... Straffet blir ...................................

Anmäl
2013-06-04 22:17 #46 av: Seglarina

#43 skrivet av tlover 

Vi ska väl inte sitta och hitta på nödlösningar på en vansinnig lag, vi ska inte finna oss!

#40 skrivet av Torparmor 

Precis min åsikt, det är hål i huvudet att begränsa spridning av fröer. Och som du skrev så vet man inte när det blir "en liten redaktionell ändring i lagtexten", så får Ove-D, böta ....kanske 3000kr /planta..eller nått.

Anmäl
2013-06-04 22:25 #47 av: HellviHumle

#46 Se bara på vilka straffavgifterna är om man missar nåt i EU-stöden!

HH

Anmäl
2013-06-05 08:31 #48 av: tlover

#46 så det är hemskt att jag försöker hitta lösningar man kan hålla på med fram tills demonstrationer och underskrifter är på plats?

Och lösningar som kanske kan funka ifall montesamo och liknande vinner? med tanke på att 70 åriga tanter har åkt in i fängelset för att ha odlat morötter i USA tror jag inte det är omöjligt att USA säger att Sverige ska skita i dom där namnunderskrifterna som inte gynnar dom (och med tanke på att USA har fått igenom lagar här som folket inte viljat ha nått med att göra så ser jag det inte som en omöjlighet att samma händer här)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.