Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Chiliplanta

2013-05-17 11:29 #0 av: ceiling8

Hej!

Jag har fått en chiliplanta av en arbetskamrat till sambon och nu undrar jag lite hur jag ska sköta den? Det är en cayenne long slim och den är från ett frö. jag fick den i en fyrkantig plast kruka, sån man köper sommarblommor i. Den är ca 30 cm hög. Vad vill den ha för jord? Om jag har fattat rätt vill den ha mycket sol i alla fall, stämmer det? Alla tips tas tacksamt emot! :)

Anmäl
2013-05-17 12:40 #1 av: heland

Köp god plantjord. Plantera i en något större kruka. När den vuxit ut i den plantera du om den igen i en ännu större kruka. Gödsla lite då och då med t.ex benmjöl. Mylla ner en -två tsk några gånger under sommaren. ha den sedan i fönstret inne under vintern, då har du en stor planta direkt till nästa vår. Mina plantor är inne på säsong tre nu. De är fulla av blommor och har redan flera frukter.

Anmäl
2013-05-17 13:48 #2 av: ceiling8

Tack så mycket för tipsen :) Hur funkar det med toppning, ska man eller ska man inte?

Anmäl
2013-05-17 19:41 #3 av: Sukram

Toppning är inte nödvändigt utan det kan man göra om plantan blivit för ranglig eller om den naturligt har ett väldigt upprätt växtsätt och inte grenar sig. 

Anmäl
2013-05-17 22:08 #4 av: [T-Fia]

Onödigt att toppa, du förlänger bara tiden innan den ger skörd. Sköt den som en bortskämd krukväxt/sommarblomma i princip så kommer den bli glad. Stor kruka, mycket näring, och varmt :-)

Anmäl
2013-05-30 11:40 #5 av: heland


Jag beskär efter vintervilan i mars-april. Då får den också ny gjord.

Anmäl
2013-06-09 09:08 #6 av: ceiling8

Hej igen! Min planta växer och verkar må fint nu :) Men funderar lite på om man ska tjuva den? Behövs det?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.