Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Flera tomater i en kruka?

2013-05-12 20:07 #0 av: balkongodlare

Vad är bäst för en tomatplanta, att stå ensam i en kruka på ca 3 liter eller stå två plantor i en kruka på 10-12 liter? Det är busktomater som ska vara lämpade för krukodling. Givetvis vore det bästa att ställa alla i varsin stor kruka men det medger inte platsen på min balkong.

Anmäl
2013-05-12 21:15 #1 av: kickboard

Tre liter är för lite till och med för en planta.  Ca 10 liter för en planta är min erfarenhet även för busktomater.

Anmäl
2013-05-13 08:54 #2 av: ikna

Om du bara har att välja på 3 liters kruka till en planta och 10-12 liter till 2 plantor, så blir det bättre med 10-12 liter till 2, jordvolymen blir då större per planta. Tänk bara på att busktomater blir ganska omfångsrika. Lycka till!

Anmäl
2013-05-13 09:18 #3 av: balkongodlare

Ja, det är alternativen jag har tyvärr. Jag provar några olika varianter så får jag se hur det går. Ett par tomatplantor får stå ensamma i stora krukor, några får dela och några får liten kruka. 

Jag läste någonstans att man kan odla direkt i kogödsel på påse, stämmer det eller bör man blanda med annan jord?

Anmäl
2013-05-13 10:31 #4 av: ikna

Du kan odla tomater direkt i kogödsel på påse. Man kan t.o.m odla direkt i påsen, det är bara att skära upp 2-4 kryss på lagom avstånd och sätta plantorna direkt i påsen.

Varje planta bör få minst 5-6 liter jord, så jag tror att en 3 liters kruka är för liten. Du kommer att behöva vattna kanske 3-4 gånger/dygn för att plantan inte ska duka under.

Anmäl
2013-05-13 13:36 #5 av: balkongodlare

Tack för svaren. När jag köpte de större krukorna hade jag precis sått frön och de kändes helt gigantiska. När jag tog fram dem idag insåg jag att de inte var så stora. Det blev en tomatplanta per stor kruka, för två såg inte ut att gå alls. Resten av tomaterna får stå kvar i de mindre krukorna tills vidare, jag ska försöka ge bort dem till folk med mer plats.

Anmäl
2013-05-13 16:11 #6 av: ikna

Så bra, då blir de också glada!Blinkar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.