Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Blåbärsbuske

2013-05-06 17:21 #0 av: krimskrams

Funderar på vad jag ska plantera i mina nyinskaffade 35-40 liters krukor i kermik!

Klarar månne glaserad keramik att stå ute under vintern? eller spricker de?

Hade tänkt mej köpa 2 st blåbärsbuskar!

Bor i Finland i finsk zon 3, klarar dessa månne väderleken?

Borde man på nåt sätt täcka in eller isolera krukorna till vintern?

Tips emottages gärna!

Någon som har erfarenhet av blåbärsbuskar??

Eller finns det någon annan perenn/bärbuske eller litet träd som man kunde plantera?

 Ler

Tack o bockar på förhand!

Anmäl
2013-05-06 17:43 #1 av: VildaVittra

Lagerblad trivs annars utmärkt i kruka, sedan tar man in och övervintrar busken. Färska lagerblad i soppan är mums.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-06 17:44 #2 av: krimskrams


Har tänkt köpa mej an lagerbladsbuske åxå jo! men i de stora krukorna skulle jag vilja ha något som kan övervintra i själva krukan...

Anmäl
2013-05-06 18:02 #3 av: Bjornen

Surjordsväxter trivs inte i krukor. Smaken på blåbärsbuskens bär motsvarar ungefär odon och enligt uppgift blir de godare i bättre klimat. Finsk zon 3 motsvarar ungefär svensk zon 4 (eller 4½).

Anmäl
2013-05-06 23:04 #4 av: Tant Grön

Jag har två blåbärsbuskar. Den ena ger otroliga mängder ganska små jättegoda bär. Tror den heter Putte. Har haft den i zon 4 och nu i zon 3.

Bären mognar efterhand under lång tid.

Den andra ger få men stora inte lika goda bär.

Odlade lager förut men vågade inte använda bladen i mat, eftersom jag läst att det finns en lager som är giftig, och det är svårt att se skillnad. Och den man köper i affären kanske inte är den äkta lagern som man har i mat.

Anmäl
2013-05-07 06:34 #5 av: Bjornen

Lager är inte giftig, annat än som allt annat i extrema doser. En likartad odlad häckväxt lagerhäggen har dock giftiga blad och smakar bittert. Odlingsbar upptill zon 4 och har ätbara bär. Lagerhägg säljs inte som medelhavsväxt utan säljs som utomhusbuskar.

Anmäl
2013-05-07 06:42 #6 av: kickboard

Har funderat skaffa ett par blåbärsbuskar, men om de smakar som odon är det inte mödan värt.

Anmäl
2013-05-07 14:15 #7 av: Linnea

De blåbärsbuskar som jag har köpt och/eller smakar bär ifrån smakar absolut blåbär. Dock smakar inte amerikanska blåbär lika mycket som våra vilda svenska.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-08-11 08:42 #8 av: kickboard

Nu har jag införskaffat blåbärsbuskarna och planterat dem i okalkad torv.  Marken utgörs annars av lerjord, så torven hälldes ner i planteringsgropen. Hur är det med gödsel?  Hurudan i så fall? 

 Mina buskar är självfertila, men det lär ska bli mera bär om man har olika buskar.  Fick tyvärr inte tag i två olika och nu undrar jag om det hjälper till att det finns vilda blåbär i skogen intill?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.