Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

flytta äppelträd?

2013-05-01 16:42 #0 av: caalev

Hej!

Jag skulle vilja flytta ett äppelträd planterat för ca 3 år sedan.

Går det? Isf hur gör man?


tacksam för svar!

Anmäl
2013-05-01 17:14 #1 av: Åsa S

Så unga äppelträd funkar att flytta och du måste skynda dig lövfällande träd bör flyttas när de är i vila = utan blad.

 

Gräv så du får med så mycket av rotsystemet som möjligt, dra upp trädet på ex. en pressenning och dra det dit du vill flytta det och plantera ner det i en grävd grop, vattna rikligt regelbundet under odlingssäsongen, det ska vara rejäla rotblötor inga småskvättar.

Anmäl
2013-05-01 19:26 #2 av: Bjornen

Att flytta träd fungerar bäst på senhösten. Även större träd kan flyttas, dock bör man göra det under några års tid. Några rötter huggs av när det står kvar på gamla platsen och då utvecklas nya sugrötter på de avhuggna rötterna. Sedan kan de resterande rötterna huggas av hela trädet flyttas.

Vid flyttning av träd och buskar bör man även göra en beskärning som minskar grönmassan. Man brukar säga att bladverket bör minskas i samma utsträckning som rötterna.

Anmäl
2013-05-01 19:31 #3 av: Tant Grön

I nödfall kan man flytta små träd och buskar när bladen slått ut. Gör så här: Plantera direkt och blöt ner bladen ordentligt, plasta in hela kronan eller busken så fukten behålls. Öppna och blöt ner varje dag. Skugga mot eventuell sol. Fast självklart är det bäst att flytta innan bladen slått ut eller på hösten.

Anmäl
2013-05-01 19:33 #4 av: Tant Grön

Glömde säga att man bör beskära också.

Anmäl
2013-05-01 19:36 #5 av: Bjornen

Vid lämplig väderlek kan sommaromplantering lyckas. En gång flyttade jag en blommande rosbuske i mitten av juli och den fortsatte att blomma som ingenting hänt. Men det var 2-3 veckors regnperiod.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.